Hlavní obsah

Nejcennější firmy světa: Ropné společnosti vystřídali technologičtí obři

Novinky, tov

Zatímco v roce 2006 byli tři z šesti nejhodnotnějších firem světa těžaři ropy, nyní špičce žebříčku dominují technologické firmy a výrobci elektroniky. První čtyři místa obsadily firmy Apple, Alphabet, Microsoft a Amazon. Tehdejší jednička Exxon Mobil je nyní až pátá, upozornil server Světového ekonomického fóra (WEF).

Foto: David Ryneš, Novinky

Nejhodnotnější firmy v letech 2006 a 2016

Článek

Nástup chytrých telefonů, sociálních médií, virtuální reality a umělé inteligence za posledních deset let změnil svět a zpřeházel také žebříček nejhodnotnějších firem světa, píše server.

V roce 2006 byl americký ropný obr Exxon Mobil na prvním místě žebříčku nejhodnotnějších firem. Tržní kapitalizace, tedy souhrnná hodnota akcií firmy při jejich tehdejší ceně dosahovala částky 362,5 miliardy dolarů (8,78 biliónu korun dolarů). V první šestce byly ještě dvě ropné firmy - britská BP a britsko-nizozemská Royal Dutch Shell.

Microsoft byl tehdy mezi prvními šesti jedinou technologickou firmou.

O deset let později v roce 2016 je na prvním místě výrobce chytrých telefonů a elektroniky Apple s tržní kapitalizací 571,5 miliardy dolarů (13,8 biliónu korun). Za ním následuje Alphabet - mateřská společnost internetového vyhledávače Google. Třetí je výrobce softwaru a elektroniky Microsoft a čtvrtý největší internetový obchod světa Amazon. Pátá je ropná ExxonMobil a šestá skončila sociální síť Facebook.

Na začátku srpna přitom ExxonMobil po oznámení slabších zisků dočasně propadl na šesté místo za Facebook. Podle magazínu Slate to bylo poprvé, kdy první pětku nejbohatších firem obsadily technologické firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám