Hlavní obsah

Středula se vlamuje do otevřených dveří. Mzdy porostou i bez odborů, tvrdí Dlouhý

Novinky, bož

Mzdy letos rostou a budou růst i v příštím roce. Vyplývá to z analýzy Hospodářské komory, podle níž nominální výše mezd meziročně poroste o 4,8 až 5 procent. Konkurenceschopnost firem, celou ekonomiku a růst hrubého domácího produktu (HDP) však ohrožuje chystané zvýšení minimální mzdy. Ve středu to řekl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Foto: Pavel Karban, Právo

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý ve středu představil výsledky analýzy a varoval před zvyšováním minimální mzdy.

Článek

„Předseda ČMKOS Josef Středula se vlamuje do otevřených dveří, když apeluje na zaměstnance, aby po svých zaměstnavatelích požadovali růst mezd. Mzdy v posledních letech rostly a v blízké budoucnosti porostou i bez zásahu odborů,“ uvedl Dlouhý.

Prezident komory tak reagoval na stanovisko Středulovy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), které svým členům doporučilo požadovat zvýšení mezd o 5,5 procenta. [celá zpráva]

Problematický je i institut zaručené mzdy, který je pro mnohé podnikatele palčivější než minimální mzda. Dotýká se totiž mnohem více zaměstnanců.
Vladimír Dlouhý

Podle Hospodářské komory se v příštím roce meziroční růst nominálních mezd v podnikatelském sektoru přiblíží pěti procentům, zdůraznil Dlouhý.

Komorový barometr ukázal na optimismus firem

Přirozený růst mezd je na rozdíl od umělého navyšování mezd ve státní správě úzce spjat s růstem ekonomiky a souvisí s optimismem podnikatelů i kondicí firem, připomněl šéf Hospodářské komory.

Optimismus firem je patrný i z předběžných výsledků ankety Komorový barometr, kterou jednou za půl roku pořádá Hospodářská komora mezi svými členy. Do průzkumu se aktuálně zapojilo 594 respondentů.

Podíl malých a středních podnikatelů, kteří odpověděli, že ve druhém pololetí roku 2016 očekávají pozitivní vývoj, se oproti únorové anketě zvýšil z necelých 33 procent na 39,8 procenta.

Druhý nejlepší výsledek za osm let

„Tento výsledek je druhým nejvyšším v historii průzkumů realizovaných Hospodářskou komorou od roku 2008,“ poznamenal ředitel Odboru legislativy, práva a analýz Ladislav Minčič.

Právě malé a střední firmy zvyšují mzdy s menší ochotou než firmy velké, proto je jejich optimismus mnohem podstatnější, dodal Minčič.

Zhoršení celkové situace v druhém pololetí roku očekává jen 11,2 procenta respondentů.

Indikátor podnikatelské nálady vypočtený Hospodářskou komorou pro ČR pro druhou polovinu 2016 vykázal hodnotu 84,3 bodu ze sta.

Minimální mzda ohrožuje ekonomiku

Konkurenceschopnost firem i růst HDP podle Dlouhého ohrozí zvyšování minimální mzdy, o kterém momentálně jedná vláda.

„Zvyšování minimální mzdy znamená nejen zvyšování mzdových nákladů firem, ale i zvýšenou administrativu. Problematický je ale i institut zaručené mzdy, který je pro mnohé podnikatele palčivější než minimální mzda, protože se dotýká výrazně větší skupiny zaměstnanců,“ varoval Dlouhý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám