Hlavní obsah

Ceny pohonných hmot v ČR budou do konce roku spíše stagnovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot na tuzemských čerpacích stanicích budou do konce letošního roku spíše stagnovat. Shodli se na tom analytici. Uvedli, že výraznější růst cen benzinu a nafty může nastat pouze v případě, že by se země Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a Rusko domluvily na snížení produkce ropy. Neoficiální schůzka ministrů OPEC by se měla uskutečnit na konci září v Alžírsku.

Foto: maž, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Dohoda příliš pravděpodobná není. Následoval by značný růst cen ropy, který by pak táhl také cenu pohonných hmot," uvedlanalytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka by případná dohoda mohla vyhnat cenu ropy ze současných zhruba 46 až na 60 dolarů za barel. "Ceny pohonných hmot v ČR by se následně zvedly o 1,5 až dvě koruny za litr," uvedl Tomčiak.

Podle údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot v Česku sleduje, se litr benzinu Natural 95 v ČR prodává průměrně za zhruba 29,20 Kč. Litr nafty vyjde přibližně na 27,80 Kč.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák předpokládá, že cena ropy se bude do konce roku nadále držet v rozmezí 40 až 50 dolarů za barel. "Což pro koncového uživatele znamená, že nebude tankovat v průměru dráže než za 30 Kč za litr," podotkl.

Pokles cen pohonných hmot do konce roku očekává hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Benzin by podle něj měl zlevnit o 70 haléřů, nafta zhruba o 50 haléřů. "V období, které zbývá do konce roku, budou převažovat tlaky na pokles cen ropy na světových trzích," uvedl.

Ceny kolísaly

Mezi příčinami možného poklesu cen benzinu a nafty zmiňují analytici kromě pravděpodobného neschválení omezení těžby ropy i případné zpomalení globálního ekonomického růstu.

"Tento vývoj by zatlačil cenu ropy dolů ke 40 dolarům za barel a ceny pohonných hmot v Česku by poklesly až o korunu," podotkl Tomčiak. Vlk doplnil, že cena ropy by klesla zejména v případě známek zpomalování čínské ekonomiky.

Ceny benzinu a nafty kolísaly v Česku celé léto. Na přelomu června a července skončilo několikaměsíční období zdražování z jarních hodnot, kdy se ceny pohonných hmot v ČR dostaly na nejnižší úroveň od jara 2009. Například litr nafty stál v březnu v ČR méně než 25 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám