Hlavní obsah

ECB neprodloužila program nákupu dluhopisů, euro posílilo

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek nechala své základní úrokové sazby beze změny. Navzdory očekávání analytiků neprodloužila program odkupu dluhopisů - tzv. kvantitativního uvolňování. Euro v reakci posílilo vůči dolaru.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Prezident Evropské centrální banky Mario Draghi

Článek

Prezident ECB Mario Draghi na tiskové konferenci uvedl, že banka o prodloužení programu odkupu dluhopisů ve čtvrtek nediskutovala. Prohlásil nicméně, že banka je v případě potřeby připravena využít veškerá dostupná opatření na podporu ekonomiky.

Program kvantitativního uvolňování by měl skončit v březnu 2017. „Trh předpokládal, že ECB vyhlásí záměr pokračovat s odkupy minimálně do září 2017,” řekl ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Podle něj tak Mario Draghi a jeho kolegové vyjádřili důvěru v pokračující oživení evropské ekonomiky, které by se mělo postupně promítnout do růstu inflace.

„Tento trend by nemělo zvrátit ani rozhodnutí o brexitu – alespoň většina makroekonomických dat z poslední doby tomu napovídá,” dodal Dřímal.

Důležitá zpráva i pro korunu

Euro v reakci posílilo proti dolaru o půl procenta, když se kurz dostal až k úrovni 1,13 USD/EUR. Kurz koruny k euru se drží kolem 27,02 CZK/EUR.

Na akciové trhy v eurozóně mělo rozhodnutí banky naopak negativní vliv. Evropský akciový index FTSEurofirst 300 klesl o více než půl procenta.

„Nečekáme, že v březnu 2017 skončí kvantitativní uvolňování definitivně ze dne na den. Věříme spíše, že ECB v prosinci 2016 oznámí postupné utlumování programu, tedy snižování nákupů od března 2017 do konce příštího roku,” uvedl hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš.

„To by měla být důležitá zpráva i pro ČNB a českou korunu. Blížící se konec kvantitativního uvolňování v eurozóně otevírá dveře také ukončení intervencí proti koruně,” dodal. Uvolnění kurzu koruny i nadále očekává v polovině roku 2017.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám