Hlavní obsah

Niger zakázal vývoz oslů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Niamey

Nigerská vláda přijala „přísný zákaz” vývozu a porážky oslů. Chce tím ochránit lichokopytníka, jehož populaci v zemi v poslední době začala ohrožovat rostoucí poptávka na asijských trzích. Stejný zákaz platí už od srpna i v sousední Burkině Faso.

Foto: Mussa Issa Qawasma, Reuters

Loni se osli v Nigeru prodávali za v přepočtu 1600 Kč, letos cena za jedno zvíře dosahuje i 41 000 Kč.

Článek

„Vývoz oslů, jejich masa a kůže je přísně zakázán,“ stojí ve vyhlášce zveřejněné ministerstvy chovu, obchodu, financí a vnitra. Zakázaná je také porážka těchto zvířat na celém území Nigeru. Trest, který hrozí v případě jejího porušení, ale vyhláška nezmiňuje.

"Pokud by vývoz pokračoval, populaci (oslů) by to zdecimovalo," řekl mluvčí vlády serveru BBC.

Zájem o želatinu z kůže

Osla, který již tak dost trpí dlouhodobým suchem v regionu, začala ohrožovat rychle rostoucí poptávka v asijských zemích, především v Číně. Želatina vyrobená z oslí kůže se tu používá v tradiční medicíně jako afrodiziakum, ale vyrábějí se z ní i krémy proti stárnutí. V některých regionech na severu Číny je oslí maso také ceněnou lahůdkou.

Zatímco v roce 2015 se z Nigeru podle místního listu Le Rèpublicain vyvezlo přes sousední Nigérii asi 27 000 zvířat, za prvních osm měsíců letošního roku to bylo už 80 000 kusů.

Jedno zvíře za 40 tisíc

Úměrně vyšší poptávce vzrostla i cena oslů na nigerském trhu. Zatímco loni zvíře stálo v přepočtu 1600 Kč, nyní se podle AFP prodává až za 41 000 Kč.

Osel je často jediným dopravním prostředkem pro milióny zemědělců v Nigeru, jedné z nejchudších zemí světa. Podle oficiálních statistik tu žije zhruba 1,5 miliónu kusů tohoto lichokopytníka.

Kvůli snadno prostupné hranici mezi Nigerem a Nigérií bude ale velmi obtížné zabránit zemědělcům, aby své osly za výhodnou cenu zpeněžili, upozornila agentura AFP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám