Hlavní obsah

Přebytek státního rozpočtu v srpnu stoupl na 81,2 miliardy

Stát hospodařil na konci srpna s rozpočtovým přebytkem 81,2 miliardy korun. Jde o nejlepší výsledek od roku 1993, informovalo ve čtvrtek ministerstvo financí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Hospodaření státu - leden-srpen

Článek

Loni v srpnu byl přebytek 19 miliard korun. Na celý rok je plánovaný schodek 70 miliard korun. Za výsledkem rozpočtu stojí podle úřadu růst daňových příjmů.

Celkové příjmy rozpočtu stouply meziročně o 43 miliard na 859,3 miliardy korun a celkové výdaje klesly o 19,2 miliardy na 778,1 miliardy korun. Celkové daňové příjmy bez sociálního zabezpečení stouply meziročně o 25,1 miliardy na 403,5 miliardy korun.

Na dani z přidané hodnoty státní rozpočet ke konci srpna získal meziročně o dvě miliardy více, celkem 153,5 miliardy korun. Na dani z příjmu firem rozpočet obdržel 65,9 miliardy korun, meziročně o 6,5 miliardy více.

"Výsledek hospodaření zůstává nejlepší od vzniku ČR a navíc se již třetí měsíc po sobě zvyšuje přebytek státního rozpočtu. Na historických rekordech je inkaso DPH, daň z příjmu i spotřební daně,"  řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Vzhledem k pozvolnějšímu růstu ekonomiky podle něj už nemůže být pochyb, že za rostoucím výběrem daní stojí lépe fungující finanční správa.

Ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda ale označil tvrzení ministra financí za „příliš smělé”. „Objem inkasa DPH aktuálně roste jen o necelá dvě procenta, tedy pomaleji než ekonomika jako celek a než celková přidaná hodnota hospodářství,” upozornil.

Stát méně investuje

Na sociálních dávkách stát vyplatil 340,1 miliardy korun, což je meziroční růst o 10,6 miliardy korun. Na tom se podílely nejvíce výdaje na důchody, které meziročně vzrostly o 9,1 miliardy na zhruba 264 miliard korun.

„Ve světle dnešních čísel vidíme slušnou šanci na to, že schodek bude nakonec ještě nižší než námi předpokládaných 35 miliard korun a může se přiblížit i vyrovnanému rozpočtovému hospodaření,” řekl ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Na příjmové straně je lepší výsledek důsledkem zejména příznivého ekonomického vývoje. Rostoucí ekonomika znamená rostoucí základnu, ze které se daň vybírá. Růstu výběru daní z příjmu právnických osob pomáhá rekordní zaměstnanost a zrychlující růst mezd.

„Z významné části se ovšem na lepším výsledku hospodaření státního rozpočtu podílí nižší veřejné investice,” upozornil Vejmělek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám