Hlavní obsah

Nejdelší dovolenou mají v Evropě Finové a Francouzi

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdelší placené dovolené si z evropských zemí užívají zaměstnanci ve Finsku a Francii, kde mají ze zákona nárok na šest týdnů, vyplývá z údajů Světové banky. Zaměstnancům v Česku se čtyřmi týdny zákonné dovolené patří zadní příčky v rámci EU, ve srovnání s Čínou, Japonskem či Kanadou jsou na tom ale ještě dobře. V USA nemají dovolenou uzákoněnou vůbec.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mnoho lidí se právě v těchto dnech vrací z dovolené a většinou se shodnou na jednom - nebyla dost dlouhá. Ve kterých zemích jsou na tom zaměstnanci lépe a hůře ukazuje srovnání Světové banky, které vychází z údajů z poloviny roku 2015 a sleduje počet dní placené dovolené stanovené ze zákona.

V čele žebříčku jsou Finové a Francouzi s 30 dny dovolené. Šesti týdnů volna si užívají zaměstnanci ještě v několika zemích mimo Evropu, například v Bahrajnu, Kuvajtu nebo Nikaragui.

Na druhém místě v Evropě jsou Britové s 28 dny, následují je Italové s 26. V Rakousku, Dánsku, Lucembursku, Slovensku a Švédsku je to ze zákona 25 dnů, v Německu 24 - stejně jako v Estonsku, na Islandu či Maltě.

V některých zemích záleží na tom, jak dlouho člověk na pozici pracuje - třeba v Řecku mají ze zákona nárok na čtyři týdny a po deseti odpracovaných letech na pět.

V USA zákon dovolenou nenařizuje

V Česku jsou ze zákona čtyři týdny dovolené, což je také minimum požadované Evropskou unií. Ze zákona mají pět týdnů v ČR jen státní zaměstnanci. Soukromé firmy dávají pátý týden jako firemní benefit, podle odhadů odborů je to zhruba polovina podniků.

Čtyři týdny ze zákona mají i v Belgii, Holandsku či Irsku.

Mimo Evropu jsou na tom zaměstnanci hůř - mezi pěti až deseti dny zákonné dovolené mají v Číně, Kanadě, Thajsku nebo v Nigérii.

Na samém konci žebříčku s počtem nula jsou Spojené státy americké. Zde totiž zákon povinnou délku dovolené neupravuje. Z velkých zemí jsou USA v tomto ohledu výjimkou - nulu v tabulce mají už jen některé ostrovní státy jako Tongo, Kiribati nebo Mikronésie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám