Hlavní obsah

Japonsko zažívá nejhlubší deflaci za tři roky, ceny klesly o půl procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřebitelské ceny v Japonsku v červenci meziročně klesly pátý měsíc po sobě a deflace v zemi byla nejhlubší za více než tři roky. Páteční statistické údaje potvrzují, že vládě a centrální bance se stále nedaří oživit inflaci a přiblížit ji cílové úrovni dvou procent.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Pár v tradičním japonském oděvu v obchodní čtvrti Tokia

Článek

Meziroční pokles takzvaných jádrových cen, které nezahrnují čerstvé potraviny, se prohloubil na 0,5 procenta z červnových 0,4 procenta. Ekonomové dotázaní agenturou Reuters odhadovali pokles na 0,4 procenta.

Červencový pokles cen třetí největší světové ekonomiky táhly zejména ceny energií; slabší růst cen dovozů a hotelového ubytování ale podle analytiků naznačuje, že domácí spotřeba je nadále slabá. To nutí firmy odkládat zvyšování cen a prodlužuje deflační tendence.

Vláda napumpuje bilióny

Centrální banka se snaží inflaci už tři roky zvýšit extrémně uvolněnou měnovou politikou, která zahrnuje rozsáhlé nákupy vládních dluhopisů. Její snahu však nyní podkopává slabý hospodářský růst a vzestup kurzu jenu. Jen vůči dolaru letos zpevnil o 20 procent, což podkopává japonský vývoz a kapitálové investice.

Japonská ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně stagnovala. Vláda proto plánuje dát na balík opatření s cílem podpořit ekonomický růst z rozpočtu 28 biliónů jenů (6,5 biliónu korun). [celá zpráva]

Analytici očekávají, že japonská inflace se kolem přelomu roku zvedne, protože vyprchá vliv poklesu cen energií. Kvůli slabé domácí spotřebě a silnému jenu ale bude jakýkoli růst cen stále velmi pomalý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám