Hlavní obsah

První samořídicí taxíky vozí v Singapuru zákazníky

Novinky, tov
Aktualizováno

Singapurská společnost nuTonomy testuje v provozu se zákazníky samořídicí taxíky. Předběhla tak technologické obry Uber a Google, uvedl na webu deník The Wall Street Journal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Singapuru testují samořídící taxíkyVideo: Reuters

 
Článek

Samořídicí elektromobily Renault Zoe and Mitsubishi i-MiEV jezdí v malé obchodní čtvrti na okraji města, kde není velký provoz. Čtvrť připomíná univerzitní kampus a sídlí zde hlavně technologické a biotechnologické firmy. Taxi zákazníci přivolají pomocí aplikace v chytrém telefonu. Zatím jich jezdí šest.

Foto: nuTonomy

V Singapuru jezdí první taxíky bez řidiče

V rámci testování sedí za volantem stále řidič, pokud ale nenastane nic mimořádného, nezasahuje do řízení. Jedna z prvních zákaznic popsala agentuře Bloomberg, že je zvláštní pocit sledovat volant, jak se sám otáčí. „Jako kdyby tam byl duch,“ řekla.

Předběhli konkurenci

Každý vůz je vybaven šesti sadami detekčního systému Lidar, který používá lasery fungující jako radar. Jedna sada je na střeše, kde se neustále otáčí. Na palubní desce jsou dvě kamery, které zaměřují překážky a zjišťují, jaké svítí světlo na semaforech.

Foto: Yong Teck Lim, ČTK/AP

Kamery rozpoznají barvu světlel na semaforech

Malá společnost nuTonomy, kterou v Singapuru založili dva výzkumníci v Massachusetts Institute of Technology a investoval do ní šéf automobilky Ford, tak předběhla své mnohem větší konkurenty. Uber, Google či čínské Baidu také testují samořídicí taxíky, zatím ale bez zákazníků.

Foto: Yong Teck Lim, ČTK/AP

Detekční systém Lidar na střeše vozu

„Upřímně řečeno, Uber je Goliáš. Potřebujeme dokázat, že naše technologie funguje a dokáže být životaschopná na trhu. Myslím, že závod na tomto poli bude mít víc vítězů,“ řekl WSJ výkonný ředitel nuTonomy Doug Parker.

Foto: Yong Teck Lim, ČTK/AP

Každý vůz je vybaven šesti sadami detekčního systému Lidar, který používá lasery fungující jako radar. Jeden z nich je umístěn vpředu nad poznávací značkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám