Hlavní obsah

ČNB zvýšila třem velkým bankám v Česku požadavky na kapitálové rezervy

Novinky, tov

Česká národní banka (ČNB) zvýšila sazby kapitálové rezervy ke krytí systémového rizika Komerční bance z 2,5 procenta na tři procenta a UniCredit Bank z jednoho procenta na dvě procenta. Nově také zavedla sazbu i pro Raiffeisenbank, a to jedno procento. Sazbu České spořitelně a ČSOB ve výši tří procent banka nezměnila, informoval ve středu mluvčí ČNB Marek Zeman.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká národní banka

Článek

ČNB stanovuje kapitálové rezervy od roku 2014 na základě evropských pravidel těm bankám, které jsou klíčové pro fungování finančního trhu. Opatření je součástí pravidel, která mají předejít opakování světové finanční krize, která vypukla v roce 2008.

„Metodika pro stanovení míry systémové významnosti vychází z řady indikátorů popisujících čtyři klíčové parametry banky: velikost, složitost, nenahraditelnost pro ekonomiku a propojenost s dalšími finančními institucemi,” uvedl mluvčí ČNB.

Rezervy ve stanovené výši musí banky udržovat od ledna. Sazby pro krytí systémového rizika jsou uvedeny v procentech z celkového objemu rizikové expozice dané banky a musí být tvořeny kmenovým kapitálem banky.

Vedle toho také ČNB stanovuje další dva typy rezerv, a to bezpečnostní rezervu a proticyklickou kapitálovou rezervu. Tu v červnu ponechala ČNB pro všechny banky, spořitelní a úvěrní družstva a obchodníky s cennými papíry na 0,5 procenta.

V testech dopadla nejhůř italská banka

Komerční banka při oznámení výsledků začátkem srpna uvedla, že právě kvůli požadavkům na zvýšení rezerv přehodnotí výši vyplácených dividend. Akcie KB na to reagovaly propadem o deset procent. [celá zpráva]

Tuzemský bankovní sektor je podle ČNB v dobré kondici a zvládl by ustát i další recesi.

V zátěžových testech evropských bank, jejichž výsledky byly zveřejněné v červenci, dopadla nejhůře italská Monte dei Paschi di Siena, za kterou následovaly irská Allied Irish a rakouská Raiffeisen. Značný podíl špatných úvěrů ale trápí i třeba největší německou banku Deutsche Bank.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám