Hlavní obsah

Ve Švýcarsku začnou rozvážet poštu roboti

Novinky, tov

Pošťákům budou ve Švýcarsku pomáhat robotická vozítka, která jezdí po chodníku. Rozvážku pošty pomocí robotů testují také v Británii, Německu a hlavním městě USA Washingtonu, informoval server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Roboti pošťáci při ukázce ve švýcarském Bernu

Článek

Švýcarská státní pošta Swiss Post bude testovat roboty po následující tři měsíce ve třech městech. Zpočátku budou rozvážet jídlo a léky. Malé čtyřkolky jezdí pomalu po chodníku a umí se vyhýbat chodcům a zvířatům.

Pět robotů bude rozvážet zásilky na vzdálenost nejvýše osmi kilometrů. Po několika měsících pošta rozhodne, zda bude roboty využívat masověji. Při testování chtějí například sledovat, jak na robota budou reagovat chodci a zákazníci.

Kdyby chtěl někdo zásilku ukrást, vozítko přivolá policii a incident nahraje na kameru.

Neznamená to ale, že z ulic zmizí pošťáci. „Nechceme nahradit lidský element,“ řekla Claudia Pletscherová, která má ve Swiss Post program na starost. Dodala, že jako logistická společnost nechtějí zůstat pozadu za trendy v automatizaci a robotice. CNN připomněla, že švýcarská státní pošta je v tomto ohledu velmi aktivní. Již dříve testovala rozvážku pomocí dronů a samořiditelné autobusy.

Roboty vyrábí firma Starship Technologies. Před dvěma lety ji založili  Dán Janus Friis a Estonec Ahti Heinla, kteří se poznali při práci pro Skype.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám