Hlavní obsah

Stát dosadí do vedení OKD svoje lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stát dosadí do zadlužené černouhelné společnosti OKD vlastního finančního i provozního ředitele. Po jednání s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) to v úterý řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Kdo přesně do firmy zamíří, by podle něj mělo být jasné v řádu dnů až týdnů.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov společnosti OKD

Článek

Mládek uvedl, že finančního ředitele vybere resort financí a provozního ředitele resort průmyslu. S personálními změnami podle něj počítá smlouva, kterou v pondělí stát prostřednictvím ministerstva financí s firmou uzavřel na úvěr 700 miliónů korun. [celá zpráva]

Půjčka od státu byla podmíněna schválením reorganizace firmy, o které minulý týden rozhodli věřitelé OKD na schůzi u Krajského soudu v Ostravě. OKD tak bude dál těžit a vydělávat. Rozhodnutí o půjčce kritizovala pravicová opozice, podle ní půjde o dar.

"Musí to být rychle," uvedl k personálním změnám Mládek. Nevyloučil, že jich ze strany státu bude v těžební firmě ještě více. "Bavili jsme se i o jiných pozicích, ale tyto dvě jsou klíčové," dodal. Podle něj stát krokem získá určitý vhled do hospodaření firmy.

Související téma:

V černouhelné OKD nyní pracuje asi 12 tisíc lidí, z toho zhruba 9500 jsou vlastní zaměstnanci firmy a ostatní jsou pracovníci agentur a dodavatelských společností. Zadlužená firma má uznané pohledávky za několik miliard korun.

Reklama

Související články

Tykač už nemá zájem o koupi OKD

Miliardář Pavel Tykač ztratil zájem o koupi těžební společnosti OKD, která je v úpadku. Oznámil, že ukončil jednání s majiteli OKD, firmou Ad Hoc Group (AHG)....

Věřitelé OKD schválili reorganizaci firmy

Podnik OKD půjde do reorganizace. Rozhodli o tom hlasováním věřitelé firmy na Krajském soudě v Ostravě. Proti reorganizaci byl jediný z přítomných věřitelů,...

Výběr článků

Načítám