Hlavní obsah

Stavebnictví je zpět v agónii. Proti loňsku propadá o 12,7 procenta

• Aktualizováno
Novinky, tov

Stavebnictví v červnu zrychlilo meziroční pokles na 12,7 procenta, uvedl v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ). Nejvýraznější je propad v inženýrském stavitelství, staví se i výrazně méně bytů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Stavební výroba

Článek

Produkce v pozemním stavitelství byla proti loňskému červnu nižší o 9,6 procenta, v inženýrském o 18,3 procenta.

Stavebníci zahájili ve sledovaném měsíci stavbu 2078 bytů, což bylo o 38 procent méně než o rok dříve. Počet dokončených bytů se meziročně snížil o 3,5 procenta na 1960.

Stavebních povolení ale úřady vydaly o 10,1 procenta více než loni v červnu, tedy 8167. Orientační hodnota těchto staveb nicméně klesla o 2,4 procenta na 23,4 miliardy korun.

Problémy s posudky

„České stavebnictví stále nenachází cestu ven z určité agónie. Inženýrské stavitelství vykázalo v červnu nejhlubší propad od dubna 2013, kdy ČR procházela recesí,” upozornil ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

Nepříznivý výsledek jde částečně na vrub efektu meziroční srovnávací základny, jelikož loni v červnu rostlo inženýrské stavitelství vůbec nejrychlejším meziročním tempem za celý rok 2015, téměř třiceti procenty.

Za letošním prudkým poklesem podle něj stojí útlum čerpání z rozpočtu EU, ale také nové posuzování dopadů staveb na životní prostředí EIA, které zpomaluje realizaci řady stavebních projektů.

„Pokud se podíváme na čísla k pozemnímu stavitelství, propad letos v červnu nebyl tak citelný jako v případě inženýrského stavitelství, nicméně i tak je poměrně značný,” dodal Kovanda.

Developeři kritizují pomalé povolování v Praze

Za první pololetí letošního roku v Praze klesl počet zahájených staveb bytů v bytových domech o 80 procent z loňských 2614 na letošních 522. Již třetím měsícem po sobě také Praha není nejrychleji se rozvíjejícím regionem v ČR v oblasti nové bytové výstavby.

Předstihla ji totiž Plzeň, kde úřady za pololetí vydaly povolení pro 691 bytů, tedy o třetinu více než v Praze. Pražskému tempu zahajovaných bytů se také začíná blížit Středočeský kraj s 457 zahájenými byty.

„Za úpadkem nové výstavby v Praze stojí bezesporu pomalé povolování projektů stavebními úřady. Od nákupu pozemku ke kolaudaci trvá příprava projektu bytového domu v průměru osm let. Některé městské části jsou po posledních volbách navíc 'protirozvojově' zaměřené a povolování jakékoli nové výstavby je zde na bodu mrazu, tvrdí šéf Central Group Dušan Kunovský.

Výstavba nových bytů podle něj nestačí poptávce a tlačí ceny vzhůru.

Reklama

Výběr článků

Načítám