Hlavní obsah

Češi si v červnu půjčili na bydlení nejvíc za 21 let

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Banky v Česku poskytly v červnu hypotéky za 23,8 miliardy korun, nejvíc za 21 let, kdy se v ČR hypoteční úvěry poskytují, a o pětinu víc než v loňském rekordním červnu. Vyplývá to ze statistik, které ve čtvrtek zveřejnilo Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za první pololetí banky poskytly občanům celkem 54 tisíc hypoték za 102 miliardy korun. Ve stejném období loni to bylo 50 tisíc hypoték za 88 miliard korun.

První pololetí letošního roku už objemem hypoték překonalo celý rok 2006 a dosáhlo dvojnásobku roku 2004.

”Český hypoteční trh opět láme rekordy. I když první odhady vypadaly tak, že od loňského rekordního roku, kdy si Češi na bydlení půjčili přes 184,3 miliardy, se ten letošní už příliš lišit nebude, současná situace je taková, že některé odhady hovoří i o dosažení magické hranice čtvrt biliónu korun,“ řekl šéf Hypoteční banky Jan Sadil.

Hypoteční banka je největším poskytovatelem úvěrů na bydlení v Česku, v prvním pololetí měla na trhu podíl 29,6 procenta.

Kromě objemu vypůjčených peněz vzrostla také výše průměrného hypotečního úvěru, a to meziročně o 5,9 procenta na 1,9 miliónu korun, vyplývá z dat MMF. V případě Hypoteční banky byla výše průměrného hypotečního úvěru nepatrně vyšší, a to 1,98 miliónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám