Hlavní obsah

ČNB pokračuje v intervencích, jednání poprvé předsedal Rusnok

Bankovní rada České národní banky (ČNB) bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 Kč/EUR. Zároveň rada nechala úrokové sazby na historických minimech. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Zeman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Článek

"I přes inflaci pohybující se velmi blízko nule se nejedná o žádné překvapení. ČNB bude nadále držet měnu oslabenou minimálně do konce letošního roku," řekl ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Na konci června bankovní rada ČNB zopakovala, že vidí jako pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí v polovině roku 2017

Čtvrtečního zasedání rady o nastavení měnové politiky bylo prvním, kterého se ve funkci guvernéra účastnili Jiří Rusnok a členové bankovní rady Vojtěch Benda a Tomáš Nidetzký. Funkcí se ujali 1. července.

Bankovní rada zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB nepřipustí posílení kurzu na úrovně, které by už nebylo možné interpretovat jako "poblíž hladiny 27 Kč/EUR". Takovému posílení ČNB brání automatickými a potenciálně neomezenými intervencemi, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn.

Při oslabení koruny nad 27 Kč za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu.

Na intervence šlo přes půl biliónu

Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013 kvůli obavě z deflace. Na trhu zpočátku centrální banka působila několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur. Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh.

Další intervence provedla centrální banka loni v červenci a pokračovala v nich i v dalších měsících. Podle dostupných statistik celkem do konce letošního května intervenovala za zhruba 546 miliard korun.

Anketa

Jsou podle vás intervence ČNB bránící posílení koruny správným krokem?
Ano
15,5 %
Ne
84,5 %
Celkem hlasovalo 1098 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám