Hlavní obsah

Škodovka rozhodne, zda se po půl století vrátí na trh v USA

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto chce v průběhu příštího roku rozhodnout o zahájení prodeje ve Spojených státech. V rozhovoru s německým finančním deníkem Handelsblatt to řekl předseda představenstva Škoda Auto Bernhard Maier. Pro českou značku by to znamenalo návrat na severoamerický trh po více než půl století.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Šéf představenstva Škoda Auto Bernhard Maier u maskovaného modelu Kodiaq

Článek

„V průběhu nadcházejícího roku chceme mít otázku Severní Ameriky rozhodnutou," uvedl Maier v rozhovoru, ze kterého v pondělí citovala agentura DPA.

Mladoboleslavská automobilka dodávala auta na severoamerický trh od konce padesátých let do začátku let šedesátých. O možném návratu na trh ve Spojených státech, který je po Číně druhým největším automobilovým trhem na světě, uvažuje Škoda coby dceřiná společnost německého koncernu Volkswagen již delší dobu.

Někteří experti spatřují v případném vstupu škodovky na tamní trh příležitost pro celý koncern, který by si tím mohl vylepšit pověst. Ta doznala značných šrámů kvůli rozsáhlému skandálu s falšováním testů emisí naftových aut.

Budoucnost naftových motorů v automobilech je podle Maiera otevřená, přísnější normy na výfukové zplodiny totiž prodražují vývoj. Podle toho, jak se budou tyto náklady vyvíjet, pak rozhodne, jakou úlohu bude tento typ pohonu po roce 2025 v automobilech sehrávat.

Reklama

Související články

Škoda si v USA patentovala název vRS

Nástup Škody na americký trh se možná blíží mílovými kroky. Po patentování jmen většiny modelů mladoboleslavského podniku v USA přišla na řadu i přípona vRS,...

Výběr článků

Načítám