Hlavní obsah

Brusel odpustil Španělsku a Portugalsku pokutu za nadměrný deficit

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise zrušila pokutu pro Španělsko a Portugalsko, kterou měly země podle rozhodnutí ministrů financí eurozóny zaplatit kvůli nedostatečnému snižování rozpočtového deficitu. Nebudou tak muset platit miliardy eur. Informoval o tom španělský deník El País.

Foto: Susana Vera, Reuters

Španělsko mělo platit pokutu 2,2 miliardy eur, Evropská komise ale rozhodla jinak.

Článek

Ministři financí eurozóny začátkem měsíce rozhodli, že Španělsko a Portugalsko neudělaly v letech 2014 a 2015 dost, aby srazily rozpočtový deficit pod tři procenta HDP, jak to požadují pravidla tzv. paktu stability EU.

Zemím tak hrozila pokuta až ve výši 0,2 procenta ročního HDP země. V případě Španělska by to bylo 2,2 miliardy eur (60 miliard korun). O přesné podobě sankcí měla rozhodnout komise.

Podle listu trvalo středeční jednání přes tři hodiny. Padaly i návrhy na uložení pokuty v nižší výši. Proti sankcím byly hlavně Itálie a Francie.

Mezi důvody, proč země nakonec pokutu nedostaly, byly i obavy ze slabšího růstu v EU v souvislosti s brexitem.

Za porušení pravidel paktu stability dosud žádná země pokutu nedostala. Ani tentokrát se tedy Brusel k tak přísnému postupu neodhodlal. Stanovil pouze cíle pro postupné snižování rozpočtového deficitu pro příští roky. Země musí také třikrát ročně podávat podrobnou zprávu o vývoji rozpočtu.

Někteří z ministrů financí již dříve prohlásili, že sankce mohou být nulové. Naopak český ministr financí Andrej Babiš (ANO) se snižováním trestu nesouhlasil. Má-li EU nějaká pravidla, je podle něj třeba je dodržovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám