Hlavní obsah

V Číně představili největší obojživelné letadlo na světě

Čína po sedmi letech práce dokončila výrobu největšího obojživelného letadla na světě. Hodlá je používat při záchranných misích na moři a při boji s lesními požáry. Informovala o tom v sobotu čínská tisková agentura Nová Čína.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Největší obojživelné letadlo na světěVideo: Reuters

 
Článek

Letadlo AG-600 je zhruba stejné velikosti jako Boeing 737. Vyvinul je státní výrobce letadel Aviation Industry Corporation of China (AVIC). Podle Nové Číny, která se odvolává na informace AVIC, v sobotu letadlo sjelo z výrobní linky v jihočínském městě Ču-chaj.

Náměstek generálního ředitele AVIC Keng Žu-kang uvedl, že letadlo představuje další průlom v čínském leteckém průmyslu. Plán vývoje a výroby letadla vláda schválila v roce 2009.

Obojživelné letadlo je opatřeno podvozkem a může vzlétat a přistávat jak ze země, tak z vody. Letadlo má maximální dolet 4500 kilometrů a může za 20 sekund nabrat až 12 tun vody. Jeho maximální vzletová hmotnost je 53,5 tuny.

Čína posiluje výzkum v oblasti vyspělé vojenské techniky, včetně ponorek, letadlových lodí a protidružicových raket, což zvýšilo nervozitu v regionu a také ve Washingtonu, protože Čína projevuje stále agresivnější přístup v územních sporech v oblastech jako je Jihočínské moře, poznamenala agentura Reuters.

V červnu bylo uvedeno do provozu nové velké dopravní letadlo vyvinuté v Číně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám