Hlavní obsah

Benzín stojí o sedm korun méně než předloni

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v České republice sice v posledních měsících rostly a u benzínu se dostaly až k hranici 30 korun za litr. V meziročním srovnání však řidiči tankují pohonné hmoty o dost levněji.

Foto: Jan Kočvara, Právo

Kolik stály benzín a nafta v létě 2011-2016

Článek

Ještě před dvěma lety stál nejprodávanější benzín Natural 95 o téměř sedm korun více než nyní, když atakoval hranici 37 korun. Nafta je levnější dokonce o osm korun za litr. Stejnou dobou loni byl benzín o více než tři koruny dražší než nyní.

„Důvodem byly hlavně vyšší ceny ropy na světových trzích a slabší kurz koruny vůči americkému dolaru,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak. Doplnil, že vyšší byly i marže prodejců.

„Nyní se pohybují kolem 2,40 Kč za litr pohonných hmot, což odpovídá dlouhodobému průměru. V dřívější době se ale někdy vyšplhaly i na 4 koruny za litr,“ řekl.

Do konce července očekáváme další zlevnění
Boris Tomčiak, analytik

Benzín Natural 95 se podle šetření společnosti CCS ve středu prodával v průměru za 29,79 Kč a nafta za 28,27 Kč. [celá zpráva]

„Ceny dál pomalu klesají, za poslední týden to bylo o šest haléřů u benzínu a čtyři haléře u nafty. Do konce července ale očekáváme další zlevnění asi o 30 haléřů,“ doplnil Tomčiak.

Hlavním důvodem jsou podle něho klesající ceny ropy. „Ještě na začátku července se prodával barel severomořské ropy Brent za 50 dolarů, nyní je to kolem 47 dolarů,“ upozornil analytik. Za levnější ropou podle něho stojí hlavně nárůst zásob ropy ve světě.

„Hlavně Írán, Irák a Libye zvyšují produkci. Normalizovala se rovněž situace v Nigérii po květnových útocích militantů. Ropný kartel OPEC tak těží blízko svých historických maxim, Rusko těží rovněž naplno,“ řekl.

Pokles produkce ve Spojených státech, Venezuele a Číně nárůst těžby v jiných zemích nevyrovná a nabídka ropy na světových trzích tak roste.

Na Slovensku je benzín o čtyři koruny dražší

Pohonné hmoty v České republice patří i nadále mezi nejnižší v regionu. Laciněji lidé tankují jen v Polsku, kde vyjde litr Naturalu 95 na 27,40 Kč, tedy o 2,50 Kč laciněji než v Česku. Nafta je v Polsku za 25,81 Kč.

Při jízdě do ostatních států se vyplatí natankovat plnou nádrž ještě v České republice, hlavně pokud máte benzínový motor.

Třeba na Slovensku je benzín asi o 4 koruny na litr dražší, nafta jen o pár desítek haléřů. V Rakousku se za benzín platí o 1,30 Kč více u benzínu a asi 50 haléřů u nafty. Nejdráže vyjde Německo, kde je benzín o téměř sedm korun dražší a nafta stojí o dvě koruny více.

Reklama

Výběr článků

Načítám