Hlavní obsah

V Česku je nejvíc volných pracovních míst od září 2008

• Aktualizováno

Nezaměstnanost v Česku v červnu klesla z květnových 5,4 procenta na 5,2 procenta. Uchazečů o práci bylo zhruba 384 tisíc, nejméně od prosince 2008. Oznámil to v úterý Úřad práce ČR. Pokles překonal i odhady analytiků.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Nezaměstnanost vytrvale klesá od února, v červnu meziročně klesla o jeden procentní bod.

Za poklesem stojí podle úřadu stejně jako v předchozích měsících posilování české ekonomiky či sezónní práce. "Zároveň se rozběhla turistická sezóna," řekla ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.

Volných míst v nabídce úřadu v červnu přibylo téměř o 5000 – na zhruba 134 tisíc. Bylo jich tak nejvíce od září 2008, tedy od doby před prohloubením světové hospodářské krize.

Analytici odhadovali, že nezaměstnanost klesne pouze na 5,3 procenta. V červenci již čekají nárůst nezaměstnanosti kvůli nástupu absolventů na trh práce.

V Plzni nižší nezaměstnanost než v Praze

„Červen je totiž měsíc, kdy je sezónnost na trhu práce nejlepší – začínají letní brigády, naplno běží práce v zemědělství či stavebnictví a zároveň mezi nezaměstnané neproudí absolventi, kteří prozatím nenašli místo, k tomu dochází spíše v červenci, srpnu a září,” řekl ekonom Komerční banky Marek Dřímal. Podle něj nadále pomáhá i pokračující růst ekonomiky.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

V jednotlivých regionech je nezaměstnanost již druhý měsíc nejnižší v Plzeňském kraji, kde činila 3,7 procenta. V Praze v červnu klesla na 3,8 procenta. V několika dalších regionech se ale také dostala pod čtyři procenta.

Nejvyšší je stále v Ústeckém kraji s 8,3 procenta. V rámci okresů byla nejnižší nezaměstnanost na Rychnovsku, a to 1,9 procenta, a nejvyšší s 11 procenty na Mostecku.

Reklama

Výběr článků

Načítám