Hlavní obsah

Itálie může zažehnout evropskou bankovní krizi, tvrdí šéf Société Générale

Novinky, tov

Bankovní krize se může z Itálie, kterou trápí špatné úvěry, rozšířit do celé Evropy, varoval v rozhovoru s agenturou Bloomberg předseda správní rady Société Générale a bývalý člen vedení Evropské centrální banky Lorenzo Bini Smaghi. Podle něj by se měla uvolnit pravidla pro poskytování státní pomoci bankám, aby se předešlo větším problémům.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Nejstarší banka světa a třetí největší italská banka Monte dei Paschi di Siena

Článek

”Celý bankovní trh je pod tlakem,“ řekl italský ekonom a bývalý člen rady ECB Smaghi. „Pravidla pro možné využití státních peněz by se měla přehodnotit za situace, kdy je na trhu potenciální krize,“ dodal šéf Société Générale, která v Česku vlastní Komerční banku.

Bankovnímu trhu podle něj hrozí systémové riziko. Vlády EU by podle něj měly přiznat, že jediné řešení je použít pro stabilizaci peníze daňových poplatníků.

„Potřebujeme celoevropské řešení,” dodal Smaghi s tím, že intervence by měla být co nejrychlejší.

Upozornil na to, že mnoho bank, které nevydělávají, má vedle Itálie i například Německo, a v oboru bude třeba další konsolidace.

Foto: Profimedia.cz

Italský ekonom a šéf správní rady Société Générale Lorenzo Bini Smaghi

Italské banky trápí špatné úvěry ve výši až 360 miliard eur (9,7 biliónu korun). Akcie bank v posledních týdnech postihl další propad v souvislosti s brexitem, který otřásl finančními trhy, píše Bloomberg.

Ve velkých potížích je nejstarší banka světa a zároveň třetí největší italská banka Monte dei Paschi di Siena. Od začátku roku akcie banky klesly o 70 procent.

Italská vláda chce od Evropské unie získat svolení, aby mohla bankám, jako je Monte dei Paschi, se získáním dodatečného kapitálu pomoci a přitom neporušila pravidla EU o státní pomoci, uvedla agentura.

V zátěžových testech byla poslední

ECB začátkem týdne Monte dei Paschi požádala, aby do tří let snížila objem nesplácených úvěrů o 40 procent. Konkrétně má do roku 2018 snížit objem čistých pohledávek se selháním na 14,6 miliardy eur (396 miliard Kč) z loňské úrovně 24,2 miliardy eur (656 miliard Kč).

Italské bankovní domy jsou silně závislé na drobných investorech. Běžným Italům by bez pomoci Říma hrozily velké ztráty, neboť banky budou nuceny prodávat aktiva či akcie s výraznou slevou.

Monte dei Paschi se může dohodnout s ECB na určitém zmírnění požadavků, na odpověď má čas do pátku 8. července. Konečné rozhodnutí ECB ohledně cílů pro špatné úvěry by mělo padnout do konce července.

Monte dei Paschi je kvůli katastrofální akvizici z doby těsně před finanční krizí již léta v krizovém režimu, poznamenala agentura Reuters. Během dluhové krize v eurozóně byla jedinou italskou bankou, kterou zachraňoval stát. Předloni měla nejhorší výsledek ze 130 bank testovaných v rámci kontroly zdraví předních evropských bankovních institucí.

Výsledky další kontroly zdraví velkých bank v Evropské unii budou zveřejněny 29. července. Pokud Banca Monte dei Paschi v zátěžových testech neuspěje, bude pro Itálii obtížnější dojednat podporu pro její rekapitalizaci, aniž by porušila unijní pravidla o státní pomoci, uvedla agentura ČTK.

Reklama

Výběr článků

Načítám