Hlavní obsah

Protipovodňová přehrada na Berounce nebude, rozhodlo Povodí Vltavy

• Aktualizováno

Ochrana obcí na dolní Berounce před povodní pomocí suchého poldru je nerealizovatelná. V dopisu určeném ministerstvům a Středočeskému kraji to napsal generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala. S myšlenkou nesouhlasilo několik tisíc obyvatel dotčené oblasti, naopak některé obce na dolním toku Berounky ji uvítaly.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Berounka ve Zbečně

Článek

Poldr slouží k protipovodňové ochraně. Vzniká přehrazením vodního toku, za hrází se však voda za běžných podmínek nehromadí buď vůbec, nebo je objem nádrže zaplněn jen částečně.

Povodí letos v únoru představilo studii proveditelnosti, ve které se řešila ochrana spodního toku řeky až před stoletou povodní. Ve studii byly zvažovány čtyři možnosti, kde by hráz mohla stát. Všechny jsou nad obcí Roztoky u Křivoklátu.

Foto: Mapy.cz s použitím Povodí Vltavy

Varianty umístění hráze zvažované protipovodňové přehrady na Berounce

"Na základě negativních stanovisek a vyjádření zejména dotčených obcí v prostoru uvažované zátopy je protipovodňová ochrana obcí na dolní Berounce způsobem, který je obsažen ve studii, nerealizovatelná," uvedl Kubala v dopise.

Obce se obávaly především dopadů na turistický ruch, chráněná přírodní území nebo kulturní památky spojené s tvorbou spisovatele Oty Pavla.

Povodí Berounky v místech, kde by mohla vzniknout přehrada proti povodnímVideo: Novinky

Státní podnik Povodí Vltavy podle svého šéfa nebude zahajovat žádné jiné kroky prověřující možnosti výstavby suché nádrže v těchto lokalitách.

Dříve přitom Kubala uvedl, že by nádrž „jednoznačně pomohla obcím na dolním toku Berounky. Pod tímto vodním dílem až po soutok s Vltavou by bylo ochráněno přes 3300 obyvatel a majetek v hodnotě téměř 30 miliard korun."

Podle materiálu měla stavba poldru vyjít asi na pět miliard korun a zabrat asi 1000 hektarů plochy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám