Hlavní obsah

Akcie v Evropě i Británii se dál zotavují z propadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Akciové trhy v kontinentální Evropě i ve Velké Británii ve středu pokračují v růstu. K jejich zotavování z hlubokého dvoudenního propadu vyvolaného šokem z rozhodnutí Británie odejít z EU dopomáhá i růst cen ropy a naděje na další uvolnění měnové politiky.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Burza v německém Frankfurtu

Článek

Západoevropský index FTSEurofirst 300 krátce po zahájení získával 1,2 procenta, které přidal k úternímu zisku 2,3 procenta. V předchozích dvou dnech index ztratil kolem 11 procent.

Hlavní index londýnské burzy FTSE 100 si připisoval 1,7 procenta a navázal na úterní nárůst o 2,6 procenta. Více než pětiprocentní ztrátu předešlých dvou dní tak smazal již více než z poloviny.

Znovu prudce oživují akcie bank a pojišťoven, které po čtvrtečním referendu ztrácely nejvíce. Od úterý se pod vlivem chystané stávky na norských ropných polích zvyšují ceny ropy, což zvedá akcie ropných společností a přispívá k růstu celého trhu. Evropské akcie podporuje i pokles výnosů státních dluhopisů na nová minima.

Pražská burza roste o 0,8 procenta, varšavská burza ale ztrácí 0,4 procenta. Ráno klesaly ještě burzy v Řecku a Lotyšsku.

Čeká se zásah ECB

Finanční trhy podle analytiků očekávají, že Evropská centrální banka (ECB) podpoří ekonomiku eurozóny po takzvaném brexitu dalším uvolněním měnové politiky.

Britské akcie podporuje výhled na delší období, v němž bude Británie s EU jednat o podmínkách odchodu. To od úterý přispívá ke stabilizaci kurzu britské libry, která v pátek a v pondělí klesla na minima za 31 let. Ve středu se britská měna drží kolem kurzu 1,34 dolaru za libru.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Japonec míjí elektronickou tabuli ukazující růst indexu Nikkei

Ve středu rostly i asijské burzy. Mírně posílila tokijská burza, index Nikkei 225 si připsal 0,7 procenta. O tři procenta vzrostla hodnota akcií Toyoty, i když musí povolat do servisů na celém světě 1,43 miliónu aut kvůli vadným airbagům ve vozech Lexus a Prius vyrobených v letech 2008 až 2012.

Hongkongský Hang Seng stoupl o 0,4 procenta, šanghajský hlavní index o 0,3 a jihokorejský Kospi o 0,7 procenta. O 0,7 procenta vzrost i australský burzovní index ASX/200.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Obchodník na newyorské burze

V úterý si americký Dow Jones připsal 1,57 procenta, britský FTSE 100 2,64, frankfurtský DAX 1,93 a pařížský CAC 40 2,61.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám