Hlavní obsah

V Chutném krůtím mase z Polska našli veterináři salmonelu

V chlazeném krůtím mase z Polska našli veterináři salmonelu, sdělila v pondělí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Výrobek Indrol – Chutné krůtí maso (krůtí mletý masný polotovar s přidanou vepřovou bílkovinou) prodávala společnost Tesco. Ti, kteří balení zakoupili, by ho neměli v žádném případě konzumovat, varuje inspekce.

Foto: SZPI

V tomto balení krůtího masa našli veterináři salmonelu.

Článek

Výrobek s názvem Indrol – Chutné krůtí maso (krůtí mletý masný polotovar s přidanou vepřovou bílkovinou), v balení 520 g, číslo šarže: 16052704, výrobce: INDROL sp. z o. o. sp.k., Polsko už není v prodeji, vzhledem k datu spotřeby, kterým byl 3. červen 2016.

Foto: SZPI

Zákazníci, kteří si uvedené balení zakoupili a zamrazili, by ho neměli konzumovat. „Případné zmrazení totiž nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv,” varoval mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám