Hlavní obsah

Bankovní sektor by ustál i silnou recesi, ukázaly zátěžové testy ČNB

• Aktualizováno

Odolnost finančního sektoru v ČR vůči možným nepříznivým šokům je ještě silnější než před rokem. Zátěžové testy bank provedené ČNB potvrdily schopnost bank vypořádat se i s velmi silnou recesí a propadem ekonomiky do deflace. Vyplývá to ze Zprávy o finanční stabilitě 2015/2016, kterou v úterý zveřejnila Česká národní banka.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

ČNB také provedla zátěžový test veřejných financí. Z jeho výsledků vyplývá, že současná rozpočtová situace nepředstavuje hrozbu pro stabilitu bankovního sektoru, který drží značnou část českého státního dluhu. ČNB proto nebude kvůli tomu u úvěrových institucí v následujících třech letech uplatňovat dodatečné kapitálové požadavky.

„Domácí bankovní sektor zůstává vysoce stabilní díky dobré kapitálové vybavenosti, silné základně klientských vkladů a dostatečnému objemu vysoce kvalitních a likvidních aktiv,” uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Odolnost bankovního sektoru byla hodnocena prostřednictvím testů za použití alternativních scénářů ekonomického vývoje. Základní scénář vychází z květnové prognózy ČNB a představuje vývoj, který ČNB považuje za nejpravděpodobnější. Nepříznivý scénář, jehož pravděpodobnost je naopak velmi nízká, předpokládá silnou recesi a propad ekonomiky do deflace.

Prostřednictvím Zprávy o finanční stabilitě, která je vydávána jednou ročně, ČNB prezentuje výsledky svých analýz finanční stability. Cílem je identifikovat rizika pro finanční stabilitu České republiky pro nejbližší období na základě předchozího i očekávaného vývoje reálné ekonomiky a finančního systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám