Hlavní obsah

Německý týdeník Der Spiegel si všímá role Agrofertu při rozdělování dotací

– Brusel • Aktualizováno

Zástupci skupiny Agrofert vicepremiéra Andreje Babiše měli zřejmě v ČR vliv na rozdělování evropských dotací, napsal německý časopis Der Spiegel. Své tvrzení opírá mimo jiné o anonymní e-mail, který dostal Úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské komise v Bruselu

Článek

E-mail informuje o schůzce, která se měla uskutečnit loni 25. května. Jejím tématem byl podle časopisu nový Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) s rozpočtem 4,4 miliardy eur (119 miliard Kč) a zúčastnit se jí měli místopředseda představenstva Agrofertu Petr Cingr a náměstek ministra průmyslu Tomáš Novotný.

Česká média o schůzce již dříve informovala. Peníze z programu měly původně získat malé a střední podniky, podle Spiegelu se ale právě na této schůzce zástupcům Agrofertu podařilo dosáhnout změny pravidel. Velké firmy původně měly nárok pouze na 20 procent z těchto dotací. Novotný posléze prosadil, aby se podíl zvýšil na 40 procent.

Schůzka se řešila už v lednu

Cingr časopisu účast na jednání nepopřel. Tvrdí, že jednal z pozice prezidenta Svazu chemického průmyslu a zvýšení hranice čerpání dotací pro velké firmy na 40 procent místo Bruselem požadovaných 20 procent prosazoval v zájmu firem zastoupených ve svazu, nikoliv Agrofertu.

Agrofert se už v lednu, kdy informace o schůzce vyšly najevo, ohradil. Mluvčí společnosti Karel Hanzelka uvedl, že Cingr vždy vystupoval jménem Svazu chemického průmyslu, a nikoliv jménem Agrofertu. Na schůzce s Novotným prý bylo dalších 20 lidí z dalších institucí či firem.

V Evropském parlamentu nicméně roste tlak, aby členské státy rozdělování evropských dotací přísněji kontrolovaly, uvedl Der Spigel. „Evropská komise příliš dlouho problém ignorovala,” řekla časopisu šéfka výboru europarlamentu pro rozpočtovou kontrolu Ingeborg Grässleová.

Síť důvěrníků

Spiegel si všímá i „sítě důvěrníků”, kterou má prý Babiš v Bruselu k dispozici. Týdeník má prý k dispozici e-maily, v nichž se důvěrníci radí, jak by pro Českou republiku mohli získat určité dotace.

V této souvislosti zmiňuje například Tomáše Nejdla, člena kabinetu eurokomisařky pro regionální politiku Coriny Cretsuové, Daniela Brauna, zástupce vedoucí kabinetu české eurokomisařky Věry Jourové, či nového člena Evropského účetního dvora Jana Gregora, který byl dříve náměstkem na ministerstvu financí.

Reklama

Výběr článků

Načítám