Hlavní obsah

Nezaměstnaných je v Česku nejméně od roku 2009

Novinky, tov

Nezaměstnanost v Česku v květnu klesla na 5,4 procenta z dubnových 5,7 procenta. Bez práce bylo 394 789 lidí, nejméně od ledna 2009. V mezinárodním srovnání měla ČR, podle výsledků za duben, nejnižší nezaměstnanost v EU, uvedl ve středu Úřad práce ČR.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v Česku

Článek

Počet volných pracovních míst nabízených přes úřady práce naopak vzrostl na 129 054, což bylo nejvíc od října 2008.

Nejnižší nezaměstnanost v zemi měly ke konci května okresy Rychnov nad Kněžnou, Praha-východ, Benešov a Jičín. Naopak nejhorší situace z hlediska nezaměstnanosti panovala na Mostecku, Karvinsku a v okrese Ústí nad Labem. Ve srovnání s dubnem ale zaznamenalo pokles nezaměstnanosti všech 77 regionů.

„Situaci na pracovním trhu ovlivňuje především růst české ekonomiky, průmyslové výroby a doznívající nástup jarních sezónních prací,“ řekla ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v regionech

„V tomto ročním období nezaměstnanost obvykle klesá, ovšem květnová čísla stojí za pozornost - počet uchazečů o zaměstnání byl nejnižší od ledna 2009, kdy jich tehdejší úřady práce evidovaly 398 061,“  dodala.

Počet volných pracovních míst v nabídce úřadu práce vzrostl oproti dubnu o 4774. Loni v květnu bylo volných pozic o 36 353 méně. Nové pracovníky hledají zejména zaměstnavatelé ve Středočeském kraji, Praze a v kraji Moravskoslezském.

„Nezaměstnanost se bude i během letošního roku dále snižovat a to až k pěti procentům ke konci letošního roku. Již nyní však snižování nezaměstnanosti začíná narážet na přirozené limity, ať již se jedná o nesoulad mezi kvalifikací uchazečů a poptávkou po uchazečích ze strany firem, či nesoulad mezi nabídkou a poptávkou po uchazečích v rámci jednotlivých regionů,” řekl Novinkám ekonom společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Reklama

Výběr článků

Načítám