Hlavní obsah

Benzín zdražuje, brzy bude za 30 korun

Právo, Jiří Novotný

Pohonné hmoty v Česku s blížící se letní prázdninovou sezónou prudce zdražují. Za poslední týden se cena benzínu Natural 95 v průměru zvedla o 38 haléřů na 29,39 koruny za litr a nafty o 43 haléřů na 27,67 Kč/l. Analytici předpovídají, že ještě v červnu bude u benzínu prolomena třicetikorunová hranice.

Článek

„V nejbližších dvou týdnech dojde u benzínu k dalšímu růstu ceny nejméně o padesát haléřů. U motorové nafty bude zdražování pozvolnější, ale i tak čekáme již v tomto měsíci její zdražení v průměru nad 28 korun,“ řekl Právu analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Časy nebývale levných pohonných hmot tedy končí. I tak je ale teď litr nafty o 3,80 Kč a Naturalu 95 dokonce o 5,30 Kč lacinější než loni v červnu.

Novými faktory stávka a havárie

Ke vzestupu světových cen ropy, které se z méně než třiceti dolarů za barel vyšplhaly od března už na 50 USD, a oslabenému kurzu koruny v důsledku měnových intervencí České národní banky se v posledním týdnu přidaly ještě dva zcela nové faktory. [celá zpráva]

Stávka ve francouzských rafineriích, kvůli níž čtyři z nich vůbec nepracují, a havárie rafinerie Unipetrolu v Kralupech nad Vltavou. „Kralupská rafinerie bude stát několik týdnů, což bude mít vliv zejména na cenu benzínu v ČR.

Čerpací stanice se tak budou muset obrátit na dražší náhradní dodavatele,“ upozornil Tomčiak. Zdražování se nezastaví ani v červenci. Tím spíše, že čerpadláři se budou snažit vylepšit své marže, které se v současné době pohybují kolem 2,20 koruny na litr a jsou zhruba o dvacet haléřů pod dlouhodobým průměrem.

U sousedů je většinou laciněji

„Většina lidí má dost peněz na to, aby se přes léto v cestování autem nijak neomezovala. Nejinak jsou na tom dopravní firmy. To samozřejmě nahrává čerpacím stanicím, které toho ke zvýšení svých marží jistě využijí,“ konstatoval Tomčiak.

Podle údajů společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje, je teď nejvyšší průměrná cena nafty v Praze, kde litr stojí 28,29 koruny. Naopak nejlevněji ji prodávají pumpy v Jihočeském kraji, v průměru za 27,32 Kč/l.

Benzín je aktuálně nejdražší na Vysočině (29,76 Kč/l) a nejlevnější v Královéhradeckém kraji, kde litr vyjde na 29,17 koruny.

Na otázku Práva, jestli tedy někdy koncem srpna bude v Česku benzín už za 32 korun, odpověděl Tomčiak: „Aby průměrná cena benzínu stoupla na takovou výši, musely by se světové ceny ropy zvednout nejméně na 60 dolarů za barel. Vyloučit se to sice nedá, ale je to nepravděpodobné.“

Nutno navíc dodat, že díky konkurenčnímu boji se ceny u jednotlivých čerpacích stanic liší i o tři koruny, a nejinak tomu zřejmě bude i nadále. Je tedy na motoristech, jakou pumpu si pro natankování vyberou.

Pohonné hmoty zdražují také v Německu. Benzín tam teď mohou řidiči pořídit v přepočtu průměrně za 36,41 Kč a naftu za 30,24 Kč za litr, tedy výrazně dráže než v ČR.

Českým řidičům z příhraničních oblastí se naopak vyplatí zajet do Polska, kde je litr benzínu v přepočtu za 26,09 Kč a nafty za 23,81 Kč. Levnější nafta než v naší republice je i v Rakousku a na Slovensku.

Reklama

Související články

Rafinérie v Kralupech nevyrábí kvůli havárii

Výroba benzínu a nafty v kralupské rafinérii stojí. Kvůli výbuchu na jednom z klíčových zařízení z minulého úterý bylo postupně zastaveno zpracování ropy....

Výběr článků

Načítám