Hlavní obsah

Lidé budou moci úvěry splatit kdykoliv, schválili poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spotřebitelé budou moci splatit dluhy z úvěrů vesměs kdykoliv, omezí se také sankce za pozdní splátky. Předpokládá to vládní návrh zákona o úvěru pro spotřebitele, který v pátek schválila s některými úpravami Sněmovna.

Foto: Petr Horník, Právo

Páteční jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Všechny typy úvěrů včetně hypoték bude možné předčasně splatit a klient má právo na snížení celkových úroků a nákladů, které by byl nucen platit, pokud by k předčasnému splacení úvěru nedošlo. Jde rozhodně o pozitivní krok pro klienty,” řekl Novinkám Vít Mikolášek ze společnosti Partners.

„Nyní se zejména u úvěrů ze stavebního spoření stává, že stavební spořitelny nechtějí dovolit klientovi předčasně úvěr splatit a ten musí platit vysoké úroky, i přesto, že by úvěr splatit mohl. Nebo stavební spořitelny požadují vysoké sankce za předčasné splacení. Nově bude moci poskytovatel úvěr požadovat po klientovi pouze náhradu účelně vynaložených nákladů, které mu vzniknou s předčasným splacením,” dodal.

Měsíc před každoročním výročím uzavření smlouvy budou moci lidé zdarma splatit podle schváleného návrhu Václava Votavy (ČSSD) až čtvrtinu hypotéky, původní předloha předpokládala pětinu. Za to si nyní banky účtují často vysoké poplatky.

Banky také budou muset už v reklamě říct, kolik bude hypotéka skutečně stát a tuto informaci budou muset písemně potvrdit ještě před podpisem smlouvy.

Votava navíc prosadil úpravu, podle níž budou moci lidé splatit jednorázově hypotéku při prodeji nemovitosti. Operaci by mohli provést nejdříve po dvou letech trvání úvěrové smlouvy. Náhrada nákladů by činila procento z předčasně splacené částky, nejvýše však 50 tisíc korun.

Omezení smluvních pokut

V případě prodlení splátek bude moci poskytovatel celkově naúčtovat podle předlohy penále a smluvní pokuty jen do 50 procent z výše úvěru, nejvýše však 200 tisíc korun. Snížení procentní výše Sněmovna přijala na návrh rozpočtového výboru, vláda původně navrhovala 70 procent.

Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura neuspěl s návrhem na vypuštění horní dvousettisícové hranice. Zákon bude ohledně smluvních pokut platit i zpětně.

Stoupne odpovědnost toho, kdo půjčuje

Předloha, jež má posílit postavení spotřebitelů a nyní zamíří k posouzení do Senátu, také zvýší odpovědnost věřitele za poskytnutí úvěru.

Úvěr by měl podle návrhu zákona věřitel poskytnout jen tomu, kdo jej bude schopen ze svých příjmů řádně splácet. Pokud tuto schopnost poskytovatel neprověří, bude smlouva o úvěru neplatná a spotřebitel nebude muset platit žádný úrok a dostane už zaplacené úroky zpět. Jistinu pak splatí podle svých možností.

Předloha zvyšuje nároky na nebankovní subjekty pro jejich podnikání v oblasti úvěrů. Dosud je toto podnikání živností, kterou může vykonávat prakticky kdokoli - nyní je to více než 60 tisíc osob. Poskytovatelé budou muset například mít základní kapitál aspoň 20 miliónů korun. Návrhy právního výboru a Marka Bendy (ODS) na jeho snížení na 15 miliónů nebo pět miliónů korun poslanci odmítli.

Předloha současně klade vyšší nároky na odbornost zprostředkovatelů a nebankovních poskytovatelů úvěrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám