Hlavní obsah

Ve Francii stávkují železničáři, nejezdí ani některé rychlovlaky

Ve Francii od úterního večera probíhá časově neomezená stávka železničářů, kteří požadují zejména lepší pracovní dobu. Za devět dní přitom země pořádá fotbalový šampionát Euro 2016. Jezdí jen asi 60 procent vysokorychlostních vlaků a třetina až polovina ostatních spojů, uvedli zástupci státních drah SNCF.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francii ochromila stávka železničářůVideo: Reuters

 
Článek

Stávka se bude každý den večer automaticky prodlužovat o dalších 24 hodin, dokud odboráři neodhlasují konec protestu.

Podle serveru BBC rychlovlaky do Německa a Velké Británie jezdí podle řádu, u rychlých vlaků do Itálie a Španělska jezdí jen zhruba třetina spojů.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Muž na nádraží v Paříži naskakuje do vlaku, kterých kvůli stávce jezdí výrazně méně.

Socialistická vláda prezidenta Françoise Hollandea se krátce před zahájením evropského fotbalového šampionátu, což bude 10. června, všemožně snaží zabránit dalšímu zvyšování sociálního napětí a problémům v dopravě a dalších službách ve Francii. SNCF je oficiálním dopravcem Eura 2016, které se uskuteční ve městech po celé zemi.

Fronty na benzín

Protesty ve Francii se v posledních měsících týkají hlavně reformy zákoníku práce, která podle kritiků zejména z řad odborářů zvýhodňuje zaměstnavatele na úkor zaměstnanců. Usnadňuje například propouštění a umožňuje firmám jednat s odbory o zvýšení 35hodinové pracovní doby týdně až na 46 hodin týdně.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Muž čeká na opuštěném nástupišti železniční stanice Gare Saint Lazare v Paříži

V posledních týdnech stávky zasáhly například ropné rafinerie, a zkomplikovaly tak dodávky pohonných hmot u čerpacích stanic. [celá zpráva]

Proti reformě stávkovali několikrát i železničáři, ale nynější stávku s touto otázkou přímo nespojují. Z těchto a dalších důvodů chtějí v příštích dnech stávkovat i například piloti Air France a zaměstnanci městské hromadné dopravy v Paříži.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám