Hlavní obsah

Varovné obrázky na krabičkách cigaret budou od září

Právo, Jiří Novotný

Podle tabákové směrnice EU měly být od 20. května ve všech členských zemích v prodeji pouze cigaretové krabičky s varováním o škodlivosti kouření v podobě ošklivého obrázku. V Česku se ale první škaredé krabičky objeví v prodeji teprve v září, ty staré se budou moci doprodávat až do konce listopadu.

Foto: Ministerstvo zemědělství

Článek

Novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích, kterou 23. března schválila Sněmovna a 27. dubna ji podpořil i Senát, stále čeká na podpis prezidenta Miloše Zemana.

Na dotaz Práva, kdy tak učiní, odpověděl včera jeho mluvčí Jiří Ovčáček: „Pan prezident se bude tímto zákonem zabývat v příštím týdnu.“

Pokud Zeman, který je kuřák, pod novelu svůj podpis přesto připojí, bude se ještě muset až dva týdny čekat, než novela vyjde ve Sbírce zákonů.

Staré krabičky budou v prodeji do listopadu

„Teprve pak se začne odpočítávat lhůta devadesáti dnů, kdy budeme nadále moci dodávat na trh krabičky v dnešní podobě. Účinnosti novela nabude zřejmě 1. září, ještě další tři měsíce se ale budou moci nynější krabičky doprodávat,“ vysvětlil jednatel společnosti Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Na otázku, zda si tabákové firmy vytvoří zásoby, řekl, že rozhodně ne. „První krabičky se škaredými obrázky plánujeme dodávat hned v září,“ uvedl.

Snaha odradit mladé od kouření

Po doprodání starých zásob nastane zhruba tři týdny před Vánoci okamžik, kdy už budou smět být v ČR k mání pouze krabičky v nové podobě. Tedy s obrazovým varováním, pokrývajícím 65 procent plochy krabičky.

Důraznější varování má podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) snížit počet kuřáků alespoň o dvě procenta a od tohoto zlozvyku odradit zejména mladé lidi.

Anketa

Pomohou škaredé obrázky na krabičkách cigaret odradit od kouření?
Ano
14,6 %
Ne
85,4 %
Celkem hlasovalo 1693 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám