Hlavní obsah

Požár v Albertě způsobil Kanadě škody ve výši přes 18 miliard

Fort McMurray

Ohromný požár u kanadského města Fort McMurray, který vyhnal i naftaře těžící z roponosných písků, si zatím vyžádal škody ve výši 760 miliónů amerických dolarů (18,2 miliardy korun). Uvedla to v noci na středu nová zpráva expertů, ze které citovala BBC. Hlavní podíl na uvedené sumě má čtrnáctidenní výpadek těžby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Požár v Albertě způsobil Kanadě škody ve výši přes 18 miliardVideo: AP

 
Článek

Podle zprávy se kvůli požáru denně nevytěžily 1,2 miliónu barelů ropy, což je polovina denní těžby z albertských roponosných písků. Požár také přispěl k mírnému zvýšení ceny černého zlata. [celá zpráva]

Celková škoda 760 miliónů amerických dolarů představuje 0,33 procenta očekávaného letošního HDP provincie Alberta a 0,06 procenta očekávaného HDP Kanady. „To jsou velká čísla,“ řekl analytik IHS Energy Kevin Birn.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Kvůli požáru u Fort McMurray pokračuje evakuace.

„Průmysl už pocítil dopad velmi nízkých cen (ropy) v prvním čtvrtletí, které byly nižší než ve zbytku světa,“ uvedl Birn. Hořet podle jeho slov začalo v době, kdy naftaři čelí dalším potížím. Z roponosných písků se těží těžká ropa s velkou příměsí živic, která se nedá zpracovávat v každé rafinérii, a posílá se proto do amerických rafinérií na středozápadě, kde z ní umějí separovat bitumen a jíl.

Birn varoval před dalším možným dopadem požáru, kdy by si americké rafinérie kvůli výpadku hledaly alternativní dodavatele, aby vytížily kapacitu, což zvýší jejich náklady a také to může zkomplikovat budoucí zpracování kanadské ropy.

Foto: Reuters

Kouř z požáru u Fort McMurray nad dálnicí 63

Požár už zasáhl plochu o rozloze 3527 kilometrů čtverečných. Nyní se pohybuje podél hranic s provincií Saskatchewan a nadále není pod kontrolou.

Alberta také odložila návrat obyvatel do města Fort McMurray, i když většina obce nebyla požárem zničena a podařilo se obnovit dodávky elektřiny a z 60 procent i plynu. „Nenecháme lidi, aby se vrátili, dokud to nebude bezpečné,“ řekla premiérka Alberty Rachel Notleyová. [celá zpráva]

Foto: Mark Blinch, Reuters

Auto na dálnici 63 u města Fort McMurray ujíždí před požárem

Nově byli evakuováni lidé, kteří byli vysláni do městské nemocnice. Kvůli ohni může být uzavřena dálnice 63 vedoucí městem.

Související téma:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám