Hlavní obsah

Developer se soudí s Ostravou o 1,5 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravský soud začal v pondělí řešit žalobu developerské společnosti Amádeus Real, která po Ostravě žádá víc než 1,5 miliardy korun za zmařenou investici související se stavbou obchodního centra v centru města. Radnice požadavek odmítá.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Pohled na náměstí E. Beneše v centru Ostravy, kde mělo vzniknout obchodní centrum společnosti Amádeus Real.

Článek

Obdobný spor společnost vede i s Plzní, kde ale již soud rozhodl, že město nemusí firmě platit požadovanou náhradu škody 1,85 miliardy korun. [celá zpráva]

Právník developera Tomáš Politzer zopakoval, že firmě neuskutečněním projektu v Ostravě vznikla škoda, za jejíž náhradu odpovídá žalovaná strana.

"Žalovaný je zároveň povinen vydat žalobci částku, kterou obdržel na úhradu kupní ceny pozemků," řekl advokát. Celková výše nároků je podle něj víc než 1,5 miliardy. Ještě minulý týden byla o 220 tisíc korun vyšší. Developer část nároku stáhl a soudkyně to akceptovala.

Právní zástupce Ostravy Luboš Fojtík s nárokem nesouhlasí. "Částka není vypočítána správně. Jako důkaz navrhujeme revizní znalecký posudek," řekl. Toto prý ale požaduje jen z opatrnosti. Je přesvědčený, že žaloba nemůže být úspěšná. "Mám za to, že je potřeba žalobu zamítnout z celé řady důvodů," dodal Fojtík.

Město odstoupení od smlouvy neuznalo

Společnost Amádeus Real v centru Ostravy chystala stavbu nákupního centra. V roce 2012 odstoupila od kupní smlouvy na pozemky na náměstí Dr. Edvarda Beneše, kde měl obchodní komplex stát. Stalo se tak poté, co centrální městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz nedal souhlas s umístěním stavby, který nakonec společnosti udělil později.

Město ale odstoupení od smlouvy neuznalo. Naopak s developerem vede soudní spor o úhradu splátek kupní ceny za pozemky i smluvní pokuty.

Primátor Ostravy Tomáš Macura už dříve řekl, že plzeňský případ podrobně nezná, ale základní podstata právního sporu je podobná. Upozornil však, že každý soudce může mít jiný názor, a nelze se tedy opírat o výsledek sporu v Plzni. Přesto věří, že soud rozhodne ve prospěch města.

"Myslím si, že ta právní pozice města je poměrně silná, a věřím v optimistický závěr," uvedl Macura.

Ostravě podle něj spor komplikuje i jakékoliv úpravy náměstí, protože se fakticky vede i o vlastnictví pozemků. Celková kupní cena za pozemek přesahovala 83 miliónů korun. Developer ale zaplatil před odstoupením od smlouvy jen část ceny.

Reklama

Výběr článků

Načítám