Hlavní obsah

Agentura čeká pokles těžby ropy, ceny míří nahoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Převis nabídky nad poptávkou na světovém ropném trhu by mohly v letošním roce zmírnit neplánované výpadky v těžbě a stoupající spotřeba benzínu. Uvedla to ve čtvrtek Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Ropa v reakci zdražuje, podle analytika porostou ceny pohonných hmot i v Česku.

Foto: Ismail Zitouny, Reuters

Ropný přístav Marsa al Hariga u libyjského města Tobrúk

Článek

Agentura předpověděla, že těžba ropy v zemích mimo kartel OPEC se v letošním roce sníží o 800 tisíc barelů denně. V předchozí prognóze přitom počítala s mírnějším poklesem o 710 tisíc barelů denně.

Naopak odhad letošního nárůstu poptávky po ropě agentura mírně zvýšila, a to na 1,2 miliónu barelů denně z dříve předpokládaných 1,16 miliónu barelů denně. "Poptávka po benzínu silně roste téměř na všech klíčových trzích," upozornila.

Rozsáhlý požár v kanadské provincii Alberta začátkem května vedl k poklesu tamní těžby ropy o více než milión barelů denně. Celosvětovou produkci ropy podle IEA snižují rovněž výpadky v Nigérii, Libyi, Venezuele a Kuvajtu i útlum těžby z břidlicových hornin ve Spojených státech, napsala agentura Reuters.

Foto: Ryan Remiorz, ČTK/AP

Rozsáhlý požár v kanadské provincii Alberta začátkem května vedl k poklesu tamní těžby ropy o více než milion barelů denně.

Cena ropy Brent ve čtvrtek roste ke 48 dolarům za barel, na začátku roku se přitom prodávala za 30 dolarů.

„Poslední zprávy z trhu včetně zmíněné informace z IEA naznačují, že cena ropy by v nejbližších týdnech mohla vystoupat na 50 USD za barel. Producenti mimo OPEC výrazně omezují nabídku. Na druhé straně globální spotřeba roste. Ceny pohonných hmot v ČR budou v nejbližších dvou týdnech stoupat - očekáváme zdražení o 20 až 30 haléřů,” řekl Novinkám analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Podle údajů společnosti CCS pohonné hmoty v Česku zdražují již několik týdnů, v tom posledním růst cen zpomalil. Natural 95 stojí průměrně 28,62 koruny za litr, nafta 26,69 koruny za litr. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám