Hlavní obsah

Zisk ČEZ stoupl za první čtvrtletí o 32 procent téměř na deset miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čistý zisk skupiny ČEZ za první čtvrtletí stoupl o 32 procent na téměř deset miliard korun. Významný podíl na tom měla úspěšná obchodní strategie firmy. Tržby klesly o čtyři procenta na téměř 52 miliard korun. Hospodářské výsledky v úterý zveřejnila firma. Analytici očekávali mírný pokles čistého zisku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČEZ Daniel Beneš

Článek

Provozní zisk před odpisy meziročně vzrostl o pět procent na 20 miliard korun. Růstu se podařilo dosáhnout navzdory dalšímu poklesu velkoobchodních cen elektřiny.

„Na velkoobchodním trhu se nám na tradingových aktivitách podařilo vydělat o 1,1 miliardy korun více než v loňském roce a dařilo se nám též v oblasti prodeje koncovým zákazníkům,” uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Pozitivně podle něj působilo i obnovení přídělu zelených certifikátů pro rumunské větrné farmy Fantanele Vest a Cogealac. Kladně se ve výsledcích odrazily i kurzové vlivy. Posílení kurzu turecké liry vůči americkému dolaru vylepšilo hospodaření skupiny meziročně o 1,3 miliardy korun.

Vzrostl prodej plynu

Objem výroby za první čtvrtletí poklesl o pět procent, zejména kvůli odstávkám jaderných zdrojů. Prodej elektřiny koncovým zákazníkům zůstal na stejné úrovni jako vloni, prodej plynu vzrostl o 12 procent. Prodej tepla byl meziročně vyšší o tři procenta.

Očekávaný provozní zisk před odpisy za celý letošní rok ponechává ČEZ s ohledem na snížení očekávaného objemu výroby a na pokračující nepříznivé podmínky pro podnikání v evropské energetice na úrovni 60 miliard korun a očekávaný čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy na úrovni 18 miliard korun.

Analytici odhadovali zisk na 7,4 miliardy

Výsledky překonaly očekávání trhu. Shodli se na tom oslovení analytici. Ti odhadovali čistý zisk na úrovni 7,4 miliardy korun.

„První čtvrtletí bylo až nečekaně dobré, uvědomíme-li si, že ČEZ nehrálo do karet teplejší počasí, meziroční pokles prodejních cen elektřiny a pokračující odstávky v Jaderné elektrárně Dukovany,” komentoval analytik Petr Hlinomaz.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží prostřednictvím ministerstva financí zhruba 70 procent akcií.

Reklama

Výběr článků

Načítám