Hlavní obsah

Ukrajinci jsou u firem v kurzu, odboráři se děsí konkurence

Právo, Novinky, Naďa Adamičková, Marie Königová

České firmy mají více zakázek, ale o to hůř při ekonomickém růstu shánějí zaměstnance, které potřebují. Hlad je především po Ukrajincích, s čímž však nesouhlasí odboráři, kteří argumentují vysokým počtem nezaměstnaných Čechů. Vláda v pondělí schválila navýšení počtu zaměstnanců ministerstva zahraničí v ukrajinském Lvově, aby se urychlilo vydávání vyššího počtu tzv. zaměstnaneckých karet.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Resorty zahraničí a vnitra počítají s tím, že by každý rok mohl zastupitelský úřad na Ukrajině přijímat až pět tisíc žádostí středně a nízko kvalifikovaných Ukrajinců o práci v Česku.

Počty zájemců neustále rostou, takže vyřizování žádostí se protahuje, což mnohé české firmy kritizují.

Loni požádalo na zastupitelských úřadech o zaměstnaneckou kartu 1127 Ukrajinců, úřady vyhověly 777 z nich.

Předpokládaná roční kvóta 5000 uchazečů nestačí
Hospodářská komora ČR

Zástupci Hospodářské komory ČR podle dokumentu, který má Právo k dispozici, tvrdí, že „z hlediska potřeb trhu je předpokládaná roční kvóta pět tisíc uchazečů nedostačující“. Komora by si představovala přijímání 15 až 20 tisíc zaměstnanců ročně.

Odbory naopak takové množství děsí a obávají se, že příliv Ukrajinců bude brát práci domácím lidem, a navíc může srážet zdejší mzdy.

„Radši lépe plaťte Čechy“

„Dle našich zjištění je nedostatek zaměstnanců faktorem zásadně limitujícím růst firem a panuje shoda, že zejména pracovníci z Ukrajiny mohou přispět k řešení problému,“ tvrdí představitelé komory. Dodávají, že o některé pracovní pozice prostě Češi zájem nemají. Jde zejména o dělnické profese.

Podle odborů naopak povede zvýšení počtu k tlaku na snižování mezd a k vyšší nezaměstnanosti.

Když máme takový počet nezaměstnaných, tak nabídněme slušnou odměnu za práci, pak mnozí, kteří jsou v evidenci úřadu práce, takovou nabídku přijmou
Josef Středula, šéf Českomoravské konfederace odborových svazů

„V České republice je 465 000 nezaměstnaných. Část z nich neměla doposud možnost uspět na trhu práce, a byla tak odkázána na pomoc státu. Nedostatek zaměstnanců navíc vede ke zvyšování ceny práce a k většímu zapojení občanů, kterým doposud chyběla motivace pracovat,“ argumentovali odboráři v dokumentu pro vládu.

„Když máme takový počet nezaměstnaných, tak nabídněme slušnou odměnu za práci, pak věřím tomu, že mnozí, kteří jsou dnes v evidenci úřadu práce, takovou nabídku přijmou,“ řekl Právu šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula

Podle něj není možné, aby se zaměstnáváním zahraničních pracovníků snižovala už tak nízká cena práce v Česku.

Pět lidí do Lvova

Kvůli zvýšenému počtu žádostí o tzv. zaměstnanecké karty chtělo ministerstvo zahraničí na generálním konzulátu v ukrajinském Lvově přibrat pět úředníků a vnitro třináct.

Navýšení počtu zaměstnanců ministerstva zahraničí v zemi a uvolnění potřebných financí v pondělí schválila vláda.

Šéf diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD) následně potvrdil, že pět lidí, kteří budou mít na starosti vyřizování pracovních víz, do Lvova jeho resort pošle. Celkové náklady na ně budou kolem 15 miliónů Kč ročně.

Česká diplomacie původně počítala s růstem počtu pracovníků o deset, avšak proti tomu se postavilo Babišovo ministerstvo financí, takže resort ze svých požadavků slevil a panuje shoda v tom, že na konci roku se situace vyhodnotí.

Reklama

Výběr článků

Načítám