Hlavní obsah

Linka z Prahy do Čcheng-tu poletí dvakrát týdně

Právo, Radek Plavecký

Bez přestupů a už také pravidelně se začne létat z Prahy do hlavního města čínské provincie S´-čchuan Čcheng-tu. V pondělí to potvrdilo vedení Středočeského kraje, prezident Sečuánských aerolinií a Sečuánsko-české rady pro ekonomickou a obchodní spolupráci.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Letadlo Sichuan Airlines na letišti v Praze

Článek

„Charterové linky létají již od února, pravidelné spoje budou létat od poloviny června prozatím dvakrát týdně. V budoucnu se uvažuje o rozšíření na tři lety týdně,“ potvrdil spolupředseda rady Jan Kohout na pondělní tiskové konferenci.

Kromě možnosti pro české a čínské turisty dostat se nekomplikovaně z jedné země do druhé je to především možnost čínských aerolinií udělat z letiště v Čcheng-tu vstupní bránu pro lety do dalších asijských zemí či do Austrálie.

Z Prahy už létá přímá pravidelná linka do Pekingu, uvažuje se o pravidelných letech do Šanghaje.

Investice v Nymburce

Delegace z čínské provincie S´-čchuan, jež spolupracuje se Středočeským krajem, pobývá v těchto dnech v ČR. Hejtman Miloš Petera (ČSSD) potvrdil, že čínská firma Changhong má v Nymburce v následujících třech letech investovat přes půl miliardy korun. Rozšiřuje se stávající továrna na výrobu LCD televizorů, začne se stavět inovační a vývojové centrum a také se má postavit zcela nová hala, v níž se počítá s výrobou například lednic, satelitů či klimatizací.

„Kromě toho jsme se dohodli na spolupráci v oblasti letectví. Rozvíjet by se díky tomu mělo letiště v Bystřici u Benešova, kde se v tamní letecké škole školí piloti a budou se školit i piloti sečuánských aerolinií,“ uvedl hejtman Petera.

Navíc se obě strany dohodly na vývoji malého šestimístného letounu D6. Ten by se měl vyvíjet v Číně, kde by na projektu měli pracovat i čeští technici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám