Hlavní obsah

Eurozóna znovu v deflaci. Opatření Evropské centrální banky nestačí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v eurozóně se v dubnu meziročně snížily o 0,2 procenta. V prvním rychlém odhadu to v pátek uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Poté, co byla v březnu inflace přesně na nule, se tak v dubnu země platící eurem vrátily do deflace - a to i navzdory uvolněné měnové politice Evropské centrální banky (ECB).

Foto: Hannibal Hanschke/Files, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vliv na propad cen měly ceny energií, které podle Eurostatu v dubnu v meziročním srovnání poklesly o 8,6 procenta. Na ceny energií má dopad zlevnění ropy, zemního plynu a pohonných hmot.

Největší nárůst naopak zaznamenaly ceny služeb, které ale v dubnu vzrostly o jedno procento, což je méně než březnových 1,4 procenta. Stabilní nárůst o 0,8 procenta zaznamenaly ceny jídla, alkoholu a tabákových výrobků.

Eurozóna tak nyní spadla do deflace už podruhé od loňského září. Evropská centrální banka (ECB) se v březnu rozhodla podpořit růst cen i ekonomiky v eurozóně snížením všech úrokových sazeb, posílením programu nákupů dluhopisů a novou nabídkou levných úvěrů soukromému finančnímu sektoru.

Tento měsíc svou politiku nezměnila, šéf banky Mario Draghi ale už před více než týdnem návrat k deflaci předpokládal s tím, že oživení čeká až ve druhé polovině letošního roku.

Inflace - Deflace

Inflace je obvykle chápána jako opakovaný růst většiny cen v dané ekonomice. Jde o oslabení reálné hodnoty (tj. kupní síly) dané měny vůči zboží a službám, které spotřebitel kupuje - je-li v ekonomice přítomna inflace spotřebitelských cen, pak na nákup téhož koše zboží a služeb spotřebitel potřebuje čím dál více jednotek měny dané země. V praxi je inflace v oblasti spotřebitelských cen měřena jako přírůstek tzv. indexu spotřebitelských cen. V ČR inflaci měří Český statistický úřad, na jehož internetových stránkách lze nalézt podrobnosti o měření inflace v ČR.

Pokles inflace je označován jako dezinflace.

Pokud většina cen v ekonomice opakovaně klesá, hovoříme o deflaci.

Zdroj: ČNB

Eurostat zveřejnil také rychlý odhad růstu ekonomiky eurozóny.  V meziročním srovnání se HDP zvýšil o 1,6 procenta a mírně tak překonal očekávání analytiků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám