Hlavní obsah

Lufthansa ve středu zruší stovky letů, i spoje s Prahou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německé aerolinky Lufthansa zruší ve středu stovky letů kvůli stávce pozemního personálu na šesti letištích. Omezení provozu zasáhne i linky mezi Frankurtem nad Mohanem a Prahou a mezi Mnichovem a Prahou. Odbory chtějí stávkou posílit svou pozici při jednání o zvýšení mezd pracovníků ve veřejném sektoru.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Letadla společnosti Lufthansa na letišti ve Frankfurtu

Článek

Stávka se týká letišť ve Frankfurtu, Mnichově, Düsseldorfu, Dortmundu, Hannoveru a v Kolíně nad Rýnem. V Mnichově a Kolíně potrvá protestní akce do půlnoci, na ostatních letištích skončí během odpoledne.

Zastavit práci by měli zaměstnanci na odbavení, v oblasti pozemního provozu, letištní hasiči a ve Frankfurtu i kontroloři bezpečnosti letového provozu.

V Mnichově se kvůli stávce uskuteční za celý den jen 90 letů. Zrušeny byly všechny mezikontinentální spoje a velká část mezinárodních i vnitrostátních letů. Frankfurt mezikontinentální lety zachová, ruší ale většinu vnitrostátních spojení i značnou část spojů na evropských linkách.

Na ostatních letištích bude dopad stávky menší, i tak ale Lufthansa předpokládá, že celkově protestní akce postihne desítky tisíc cestujících.

Zrušeno dvanáct spojů s Prahou

Stávka zasáhne i spojení Česka s Německem, jak vyplývá z náhradního letového řádu zveřejněného v úterý.

Lufthansa zrušila dopolední tři páry spojů mezi Prahou a Frankfurtem, po 14.00 SELČ by už měla letadla dodržovat pravidelný letový řád. Tři páry spojů odpadnou i na lince mezi Prahou a Mnichovem, uskuteční se pouze let ve 12.00 z bavorské metropole a ve 13.25 opačným směrem.

Linka společnosti Eurowings, která je dceřinou firmou Lufthansy, mezi Prahou a Düsseldorfem poletí podle plánu. Na ostatních stávkou zasažených letištích žádný spoj do Prahy plánován nebyl.

I přes stávky aerolinkám stoupl zisk

Vedení Lufthansy označilo rozsah stávky za nepřiměřený. „Stávka znovu ukazuje, že nutně potřebujeme pravidla pro vedení pracovních sporů v letectví,” uvedla Bettina Volkensová z představenstva aerolinek. Podle ní by mělo být zavedeno povinné smírčí řízení mezi zaměstnavatelem a odbory, které by se konalo místo stávek.

Odbory kritiku ze strany aerolinek odmítají. Podle šéfa odborového svazu Verdi Franka Bsirskeho měli cestující dost času změnit plány, protože odbory ohlásily stávku už v pátek. Bsirske vyjádřil přesvědčení, že protestní akce pomůže k nalezení shody na výši platů zaměstnanců ve veřejné správě, o níž se bude jednat koncem týdne. Svaz Verdi chce svým více než dvěma miliónům členů zajistit šestiprocentní zvýšení mezd.

Lufthansu loni zasáhlo dohromady 13 stávek pilotů a jedna stávka letušek a stevardů. I přesto jí výrazně stoupl zisk a počty přepravených cestujících.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Letadlo Lufthansy se těsně minulo s dronem

Nad varšavským Letištěm Fryderyka Chopina se v pondělí těsně minul stroj německé společnosti Lufthansa s bezpilotním letounem. Informovala o tom zpravodajská...

Výběr článků

Načítám