Hlavní obsah

Tomáš Baťa oslavuje v ČR devadesátiny

PRAHA

Muž, který rozšířil české obuvnické impérium do celého světa, Tomáš Baťa, se v pátek dožívá devadesáti let. Jubileum oslaví s rodinou a českými význačnými osobnostmi na Pražském Hradě.

Článek

Pogratulovat mu přijdou například bývalý prezident Václav Havel, současná hlava státu Václav Klaus, kanadský velvyslanec v Praze Bruce Jutzi či podnikatel, bývalý krasobruslař i ministr kanadské vlády Otto Jelinek.

Moderátorem narozeninového večera bude Marek Eben, oslavenci zazpívá například operní pěvkyně Eva Urbanová, pozdravit ho přijde také premiér Stanislav Gross a někteří ministři.

Chybět nebudou tři Baťovy dcery i syn Thomas, který nyní řídí baťovské obuvnické impérium.

Pobočky v 68 zemích

Tomáš Baťa se narodil 17. září 1914 v nemocnici Praze, mládí ale prožil se svou rodinou ve Zlíně. V patnácti letech měl za sebou studium ve Velké Británii a ve Švýcarsku.

Během německé okupace odešel z Československa do Kanady, kde žije dosud. Už ve třicátých letech ale jezdil po světě a rozšiřoval firmu do všech kontinentů. V současné době má firma pobočky v 68 zemích světa. Sídlo Bata Shoe Organization je v Kanadě, podnik však není centralizovaný. Všechny pobočky ročně vyrobí asi 150 miliónů párů bot. Kromě výroby bot patří do koncernu také celosvětová síť prodejen. Například v ČR je těchto obchodů 69.

Baťovo město

Ševcovské impérium začal po první světové válce budovat ve Zlíně jeho otec, najel na pásovou výrobu, která v té době byla známá především ve Spojených státech. Svým zaměstnancům poskytoval kromě práce i veškeré služby, postavil školy, nemocnici, obchody. Velká část obyvatel Zlína ještě dnes bydlí v domcích, které Baťa stavěl. Jeho zaměstnanci si mohli být jistí, že se o ně postará. Na druhé straně všechny jejich výdělky se vracely zpět do jeho kapsy a stále kontroloval, zda lidé jeho služeb využívají správně.

Původní závod Tomáše Bati už ve Zlíně neexistuje. Po znárodnění a přejmenovaní na Svit se po roce 1989 nepodařilo výrobu udržet a v rozsáhlém areálu působí desítky malých prodejců. Boty zde šije jen několik soukromníků.

I přesto je město prodchnuto jeho jménem. Kromě hokejového stadionu ho nese snad všechno. Nemocnice, univerzita a také tzv. Baťův mrakodrap, který nyní prochází rekonstrukcí a znovu by měl být otevřen v říjnu. Právě jeho otevření by se měl potomek zakladatele firmy ve Zlíně zúčastnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám