Hlavní obsah

Investoři se zbavují akcií Mitsubishi, burza přerušila obchodování

Akcie japonské automobilky Mitsubishi, která přiznala manipulace při testech spotřeby, ztratily za dva dny třetinu hodnoty. Ve čtvrtek po propadu o 20 procent s nimi tokijská burza pozastavila obchodování. Japonské úřady provedly razii v kancelářích automobilky.

Foto: Toru Hanai, Reuters

Centrála automobilky Mitsubishi v Tokiu

Článek

Akcie Mitsubishi na burze v Tokiu ve čtvrtek klesly o maximálně povolených 20 procent na 583 jenů, což bylo nové rekordní minimum. Příkazů na prodej akcií bylo desetkrát víc než objednávek, píše BBC.

Za dva dny tak akcie Mitsubishi ztratily třetinu hodnoty, což představuje ztrátu celkem 2,5 miliardy dolarů (60 miliard korun).

Analytik Akira Kišimoto, který zkoumá automobilový trh u banky JPMorgan, odhaduje, že případ by mohl Mitsubishi přijít (kromě propadu akcií) na více než 50 miliard jenů (10 miliard korun). Vedle odškodnění zákazníků a nákladů na výměnu součástek bude cena zahrnovat i kompenzaci pro Nissan, který na manipulace přišel.

Japonské úřady ve čtvrtek provedly neohlášenou prohlídku v kancelářích automobilky Mitsubishi Motors, která ve středu oznámila, že její zaměstnanci manipulovali u některých modelů s testy spotřeby paliva. Konkrétně například upravili tlak v pneumatikách, aby výsledky vypadaly lépe. [celá zpráva]

Foto: Toru Hanai, Reuters

President Mitsubishi Tetsuro Aikawa a další členové vedení se hluboce klaní na tiskové konferenci. Automobilka přiznala manipulace při testech se spotřebou paliva u několika vozů.

Firma ve středu přiznala, že manipulace se týkaly asi 625 tisíc aut, vesměs minivozů, které Mitsubishi vyráběl pro Nissan Motor a které se prodávají jen v Japonsku.

Mluvčí vlády uvedl, že kabinet považuje manipulace s testy spotřeby u Mitsubishi za "mimořádně závažný případ". Úřady firmě přikázaly, aby do 27. dubna předložila kompletní zprávu o případu.

"Na základě faktů, která budeme mít z prohlídky a ze zprávy a kterou nám společnost dodá, bychom chtěli zjistit rozsah nesrovnalostí co nejdříve," uvedl šéf úřadu vlády Jošihide Suga.

Skandál Mitsubishi přichází v době, kdy automobilový průmysl je kvůli skandálu Volkswagenu s falšováním testů emisí pod drobnohledem úřadů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám