Hlavní obsah

Alitalii se daří odvracet bankrot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Vedení italského leteckého přepravce Alitalia, kterému už několik měsíců hrozí bankrot, se dohodlo se svými zaměstnanci na nových pracovních smlouvách. Souhlasili s nimi už piloti i pozemní personál. Chybí už jen smlouvy s palubním personálem.

Článek

Jednání také stále bojkotuje menší odborový svaz, který zastupuje asi tisícovku zaměstnanců údržby.

Zaměstnanci souhlasili s delší pracovní dobou, zmrazením růstu mezd a také s omezením přestávek. Jen dohoda s pozemním personálem má firmě v následujících dvou letech ušetřit až 50 miliónů eur. Dohody o rozsáhlém propouštění a zeštíhlení firmy ale ještě odboráři nepodepsali.

Vedení již dříve oznámilo, že v případě nezdaru je připraveno poslat firmu do konkursního řízení, protože do konce září jí dojde hotovost. Největší italský přepravce je v hluboké krizi, v poslední době ztrácí dva milióny eur denně.

Krach hrozí více přepravcům

Dohodu s odbory potřebuje k získání překlenovacího úvěru 400 miliónů eur, který už posvětila italská vláda i Evropská komise. Podmínila ho právě zeštíhlením firmy. Společnost tak musí opustit 5 tisíc zaměstnanců, tedy téměř čtvrtina všech lidí.

Aliatalia, která je součástí sdružení SkyTeam, v němž jsou i České aerolinie, není jedinou firmou, která se potýká s hrozícím krachem.  V USA se již déle snaží o odvrácení bankrotu Delta Air Lines, další partner v alianci SkyTeam.

V posledních dnech podruhé o bankrotovou ochranu požádala sedmý největší americký přepravce US Airways. Největší letecké společnosti na světě American Airlines se podařilo úspěšně ukončit restrukturalizace mimo soudní ochranu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám