Hlavní obsah

GE Money v Česku vydělala 4,5 miliardy, banka míří na pražskou burzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina GE Money v Česku loni vytvořila čistý zisk 4,5 miliardy korun. Společnost v pondělí také oznámila, že GE Money Bank, šestá největší banka v tuzemsku, požádá o přijetí k obchodování na pražské burze.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pobočka GE Money bank v Praze na snímku z 22. dubna 2015

Článek

Nabídka tuzemské GE Money Bank souvisí se záměrem vlastníka, amerického konglomerátu General Electric, prodat banku do příštího roku a zaměřit se na průmyslovou činnost. Většinu svých akcií hodlá nabídnout institucionálním investorům.

„Dividendová politika banky počítá do budoucna s každoročním vyplácením 70 procent čistého zisku," řekl ředitel banky Tomáš Spurný.

Z loňského zisku však bude vyplacena dividenda 4,5 miliardy korun (celý zisk) prodávajícímu akcionáři, tedy GE Electric. Banka se po vstupu na burzu bude podle Spurného dále soustředit zejména na drobnou klientelu, malé a střední podniky a také na financování zemědělců.

Šestá největší banka

GE Money Bank je v Česku šestou největší bankou, která má milión klientů. Analytici dříve uvedli, že cena této středně velké banky by se mohla pohybovat od 25 do 90 miliard korun.

Většinu zisku skupiny vytvořila právě GE Money Bank, do skupiny dále patří ještě GE Money Auto a GE Money Leasing.

Z největších bank klesl loni čistý zisk meziročně o 5,2 procenta na 14,3 miliardy korun České spořitelně. Čistý zisk skupiny ČSOB v roce 2015 stoupl o tři procenta na 14 miliard Kč. Komerční bance loni klesl čistý zisk na 13,132 miliardy korun, což představovalo meziroční pokles o 1,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám