Hlavní obsah

Německý ministr má plán tažení proti daňovým rájům

Berlín

Se vznikem mezinárodní sítě rejstříků s výčty majitelů firem počítají návrhy na lepší potírání praní špinavých peněz, které v neděli podrobněji nastínil německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Stalo se tak zhruba týden po vypuknutí aféry kolem takzvaných panamských dokumentů, které se týkají převodů peněz do daňových rájů a které přidělaly problémy některým světovým politickým lídrům.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Článek

Obchodní rejstříky s výčtem majitelů firem by podle německého ministra měly být mezinárodně propojené. Bylo by pak prý možné najít všechny osoby, které se skrývají za offshorovými společnostmi, řekl Schäuble veřejnoprávní stanici ARD.

V rámci Evropské unie se politici na takových registrech již dohodli. Stalo se tak v rámci čtvrté směrnice o praní špinavých peněz, kterou členské státy musejí uvést do praxe do poloviny příštího roku, napsala agentura Reuters.

Schäuble rovněž poukázal na dohodu o automatické výměně informací v daňových záležitostech, ke které se zatím připojilo zhruba 100 zemí. Dohoda má vstoupit v platnost příští rok.

Státy, které k ní zatím nepřistoupily, jsou kvůli aféře kolem takzvaných panamských dokumentů (Panama Papers) pod větším tlakem, aby dohodu podepsaly, míní německý ministr.

Plán počítá i se sankcemi

Podle vládního dokumentu, který získala agentura Reuters, čítá Schäubleho plán deset bodů. Tvrdí se v něm, že Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) by měla vykonávat funkci dozoru, kontrolovat, zda státy tyto informace sdílejí, a v případě nedostatků přijít s účinnými sankcemi.

Berlín v něm rovněž apeluje na Panamu a další státy stojící mimo zmíněnou dohodu o výměně daňových informací, aby k ní přistoupily.

Kauza panamských dokumentů se rozhořela poté, co několik předních světových médií před více než týdnem zveřejnilo na 11 miliónů dokumentů poradenské firmy Mossack Fonseca sídlící v Panamě.

Související téma:

Foto: Osman Orsal, Reuters

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Údajně z nich vyplývá, že firma pomáhala klientům co nejefektivněji se vyhnout placení daní či legalizovat zisky z nelegální činnosti. Právnická společnost tvrdí, že média charakter její činnosti překroutila.

Reklama

Související články

Jak zabránit Panamě? Recepty se různí

Jak efektivně bránit tomu, aby si podnikatelé a firmy převáděli a optimalizovali své majetky v daňových rájích? V souvislosti s aktuální panamskou daňovou...

Výběr článků

Načítám