Hlavní obsah

Řecko prodalo svůj největší přístav Číňanům

Aktualizováno

Řecko v pátek podepsalo dohodu o prodeji svého největšího přístavu Pireus čínské firmě COSCO. Za zhruba dvoutřetinový podíl v přístavu zaplatí 368,5 miliónu eur (deset miliard korun). Ke splnění privatizačních plánů Atén to ale zdaleka nestačí.

Foto: Profimedia.cz

Přístav Pireus

Článek

Dohodu podepsali v Aténách řecký premiér Alexis Tsipras a předseda společnosti COSCO Sü Li-žung. COSCO v rámci dohody nejprve koupí 51procentní podíl v přístavu za 280,5 miliónu eur. Po dokončení povinných investic získá dalších 16 procent akcií přístavu za 88 miliónů eur, napsala agentura Reuters.

Proti prodeji v pátek v Aténách protestovali stávkující přístavní dělníci, kteří mají obavy o svá pracovní místa. Mezi některými protestujícími a policií došlo ke krátkým potyčkám, napsala agentura Reuters.

Pireus je významnou námořní branou do Asie, východní Evropy a severní Afriky. COSCO již v přístavu Pireus vlastní licenci na provoz dvou ze tří kontejnerových terminálů.

Privatizace jinak vázne

Privatizace státního majetku je jednou z klíčových podmínek již třetího záchranného programu pro silně zadlužené Řecko. Podle dohody s věřiteli mají Atény získat prodejem majetku 50 miliard eur (1,35 biliónu korun).

Řecký ministr hospodářství Jorgos Statchakis ale v úterý na německo-řeckém ekonomickém fóru v Berlíně prohlásil, že Řecko může získat z privatizace státního majetku zřejmě jen šest až sedm miliard eur (162 až 189 miliard korun). Německé ministerstvo financí ale v reakci uvedlo, že na původní dohodě se nic nemění.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám