Hlavní obsah

ČEZ opět na novém maximu

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostře sledované akcie ČEZ posílily také v úterý, i když s podstatně menším objemem obchodů. Po ranním sestupu se po celý den škrábaly vzhůru a nakonec uzavřely na 233,80 Kč s přírůstkem 0,99 procenta. Zřejmě se tak naplnila ranní předpověď analytiků firmy Wood & Co, že by ČEZ mohl ještě dále růst kvůli nutnosti mnoha investorů uzavírat své neúspěšné krátké pozice.

Článek

Nejvíce v úterý zpevnil Philip Morris (o 1,37 procenta na 14 818 Kč), Unipetrol (o 1,18 procenta na 85,95 Kč) a Zentiva (o 1,08 procenta na 573,10 Kč). Makléři soudí, že Philip Morris již vstřebal většinu špatných zpráv a že ho nyní snad čeká lepší období. Nedařilo se bankám, oba tituly ve SPAD oslabily.

Třetí největší objem obchodů za ČEZ a Komerční bankou vykázal Český Telecom, který posílil o 0,52 procenta na 345,30 Kč. Ministr informatiky Vladimír Mlynář v úterý uvedl, že by český telekomunikační gigant mohl mít nového majitele již v březnu příštího roku. Makléřská firma Cyrrus zvýšila u Telecomu nákupní cenu z 359 Kč na 364 Kč, nákupní doporučení však snížila z "koupit" na "držet". Podle analytika Petra Barteka ji k tomu vedl rychlý nárůst ceny v poslední době, která se již značně přiblížila nové cílové ceně. Pro krátkodobé účely ale doporučuje využívat korekce k nákupu. Index PX 50 v úterý vzrostl o 0,25 procenta na 849 bodů.

Evropské akcie v úterý oslabovaly, po třídenním růstu se vybíraly zisky. K horší náladě investorů přispěly také nové údaje o počtu prodaných nových automobilů, který v západní Evropě klesl již druhý měsíc po sobě. V červenci to bylo o 5,5 procenta. Akcie automobilek ale reagovaly smíšeně - malými zisky u VW a DaimlerChrysler a menším poklesem u BMW.

Důvěra investorů v německou ekonomiku měřená indexem institutu ZEW v září nečekaně prudce klesla a propadla se nejníže za posledních 15 měsíců. Výsledky jsou odrazem strachu z poklesu globální ekonomiky, který by mohl zmenšit německý vývoz. Ten je dosud hlavním tahounem růstu německého hospodářství. Případný pokles prodeje ve Spojených státech by se totiž pravděpodobně promítl do nižšího vývozu Německa. Tím by se ekonomický růst zhoršil, dodal institut ZEW.

Akcie Deutsche Bank zpevnily o 1,3 procenta po informaci v britském listu Financial Times, že její šéf Josef Ackermann příští týden jmenuje nové vedení investičního bankovnictví ve společnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám