Hlavní obsah

V Česku rostou čínské továrny. Na tlumiče pro BMW v Chebu, na televize v Plzni

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Číňané nejen skupují v Česku již existující firmy, ale staví i výrobní závody, uvedla ve své analýze společnost CBRE, která zprostředkovává investorům dlouhodobé pronájmy pozemků. V Chebu staví čínská firma Beijing West Industries (BWI) továrnu, kde se budou vyrábět tlumiče pro německé automobilky, v Plzni společnost HiSense vybudovala firmu na výrobu obrazovek.

Foto: Profimedia.cz

V chebské průmyslové zóně Dolní Dvory začala loni v září stavba nové továrny BWI.

Článek

Čínští investoři dosud čelili kritice, že v Česku nestaví výrobní závody a nezaměstnávají místní, tak jako například firmy z Jižní Koreje nebo Japonska. Situace se ale mění.

Společnost Beijing West Industries vyrábí tlumiče nejen pro BMW, ale také pro Audi, Opel, Volvo i Ferrari. Cheb si firma vybrala kvůli blízkosti německých automobilek, zpočátku má podle vyjádření managementu dodávat tlumiče hlavně pro BMW.

Beijing West Industries má zatím ve světě šest závodů. Dva v Číně, dva v USA, jeden ve Francii a jeden v Polsku. V ČR chce využít levnější pracovní síly, než je v Německu. Firma už zahájila nábor, zaměstnat v první fázi hodlá až 320 lidí.

Podle informací CBRE chce firma rozjet výrobu již letos v létě. To ale vedení Beijing West Industries na dotaz Novinek nepotvrdilo s tím, že přesnější informace zveřejní v srpnu. Pravděpodobnější se tedy zdá dříve uváděný začátek roku 2017.

Plzeň město televizí

V Plzni už na sklonku loňského roku začala vyrábět obrazovky společnost HiSense. Ta vyrábí i zahnuté televize s vysokým rozlišením 4K ULED. HiSense zaměstná kolem stovky pracovníků, i tato firma v současné době pokračuje v náboru. V Plzni přitom již funguje továrna na obrazovky japonské firmy Panasonic.

„Společnosti BWI a HiSense jsou příkladem společností s převážným podílem čínského kapitálu, které se rozhodly umístit své výrobní závody  v České republice. Celkově od ledna 2015 pronajaly čínské firmy 80 tisíc metrů čtverečních průmyslových ploch, z toho v roce 2016 to bylo 49 tisíc metrů čtverečních,“ řekl Michal Bezděka z CBRE.

HiSense již dříve jednu továrnu v Evropě měl – a sice v Maďarsku. Tento závod ale uzavřel v roce 2009, kdy světová ekonomika čelila globální krizi a slabší poptávce.

Zájem o investice do průmyslových nemovitostí v Česku mají podle Bezděka i další firmy z Číny. Týká se to jak výrobních hal, tak skladů. Z oborů se jedná hlavně o automobilový průmysl, elektroniku a internetové obchody.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám