Hlavní obsah

Česku chybí dělníci. Podniky chtějí lidi z Východu

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen technické profese, ale už i dělníci zoufale chybí podnikům v Česku. Hrozí, že zakázky dohodnuté v zahraničí, které se sem přitom jen hrnou, nebude mít kdo vyrobit. Firmy by pak platily obří sankce a přišly o léta budovanou pověst. Podniky proto tlačí na vládu, aby usnadnila „dovoz“ více lidí z Ukrajiny a Běloruska. Uvedl to v úterý místopředseda Asociace exportérů a šéf náchodského výrobce elektromotorů Otto Daněk.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Průmysl zakázky nestíhá. Je na hranici možností. Scházejí nejen středoškolští a vysokoškolští odborníci na všech úrovních; konstruktéři, mistři, technologové, střední management. Chybí už i dělníci. Je 100 tisíc volných míst, z toho 70 tisíc pro dělnické profese,“ uvedl Daněk.

Nezaměstnanost v průmyslových oblastech se pohybuje kolem 2,6 až 3,8 procenta.

„Jsou odhady, že pět procent populace stejně nikdy dělat nebude, i kdybyste nad nimi stáli. Jednáme proto s ministrem zahraničních věcí Zaorálkem o schválení „dovozu“ zahraničních pracovníků z kulturně blízkých zemí, jako jsou Bělorusko a Ukrajina. Ministr vnitra Chovanec přislíbil, že proces se zkrátí,“ informoval Daněk.

Problémy s reformou

Na otázku Práva, zda by podnikům pomohla řešit nedostatek pracovníků současná migrační vlna, Daněk reagoval: „Odborníky ani ruce nenajdeme mezi lidmi z Afghánistánu a zemí, odkud utečenci proudí. V migračních vlnách řešení nedostatku zaměstnanců nenajdeme. Proto se obracíme na třetí země, které jsou nám kulturně blízké, a s nimiž máme už zkušenosti, a můžeme se dohodnout.“

Průmysl je na hranici možností. Pět procent populace dělat nikdy nebude. Chceme proto lidi z Ukrajiny a Běloruska. Jsou nám kulturně blízko.
Otto Daněk, Asociace exportérů

Asociace exportérů spatřuje největší „poruchu“ ve vzdělávacím systému. Nikdy se nedokončí jeho reforma. Školství má totiž největší polistopadovou „úmrtnost“ ministrů.

„Už jich bylo sedmnáct. Sotva se rozkouká a začne připravovat změny, přijde jiný ministr, vše předchozí smete a začíná znovu. V průměru je jeden ministr v úřadu něco přes rok,“ shrnul Daněk.

Zdůraznil, že technici chybí dlouhodobě, ale aktuálně výpadky v průmyslu a následné obří sankce za nedodání výrobků odběratelům hrozí právě i kvůli nedostatku dělníků.

Nápady jako možnost vzít si během roku až pět volných dní bez zdůvodnění či otcovská dovolená podle něho znamenají další patnáctiprocentní výpadek pracovní síly.

„Jde o to, abychom zakázky, které se na nás ze světa valí, dokázali vůbec vyrobit,“ potvrdil Jaroslav Struhala, finanční ředitel společnosti 2 JCP, která v závodě v Račicích vyrábí originální chladiče pro plynové elektrárny ve Francii a v USA.

Reklama

Související články

Mladí Češi pracují stále méně

Zaměstnanost mladých lidí ve věku 15 až 24 let od roku 1993 soustavně klesá a v současnosti je jedna z nejnižších v celé EU. Vyplývá to z ve středu zveřejněné...

Výběr článků

Načítám