Hlavní obsah

Írán chce zvyšovat těžbu a vývoz ropy na úrovně před sankcemi

Dubaj

Írán hodlá zvyšovat těžbu a vývoz ropy, dokud tyto ukazatele nedosáhnou úrovní, na nichž byly před zavedením mezinárodních sankcí proti Teheránu. Řekl to o víkendu íránský ministr ropného průmyslu Bížan Zangáne, jehož citovala místní tisková agentura Mehr.

Foto: Profimedia.cz

Íránští inženýři u ropného pole v Asalúji na jihu země

Článek

Teherán tak před schůzkou předních světových producentů ropy, které svolal Katar do své metropole Dauhá na 17. dubna, dal znovu najevo, že svou produkci zatím omezovat nebude. Zangáne ale označil dohodu mezi předními členy ropného kartelu OPEC a ostatními zeměmi v čele s Ruskem za "pozitivní krok". Dodal, že "pokud bude mít čas", schůzky se zúčastní.

Zdroje agentury Reuters z OPEC odhadují nynější těžbu Íránu na 2,93 miliónu barelů denně. Vývoz z Íránu dosáhl svého maxima 2,5 miliónu barelů denně v roce 2011, těsně před zavedením sankcí, poté sestoupil na zhruba milión barelů denně. Letos v březnu Írán podle údajů ministerstva ropného průmyslu zvýšil vývoz o čtvrt miliónu barelů denně a jeho objem překročil hranici dvou milionů denních barelů.

Saúdská Arábie, která je největším exportérem ropy na světě, se na zmrazení těžby předběžně dohodla na únorové schůzce s Ruskem, Katarem a Venezuelou. Rijád ale dal minulý týden na vědomí, že přistoupí ke zmrazení produkce na lednové úrovni pouze v případě, že stejný krok učiní i další těžařské země včetně Íránu.

Přebytek dodávek na globálním trhu srazil ceny ropy od poloviny roku 2014 až o 70 procent. Z dvanáctiletého minima z tohoto února se však ceny díky vyhlídkám na koordinované omezení těžby už asi o 50 procent zvýšily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám