Hlavní obsah

V Kalifornii budou hlasovat o zvýšení minimální mzdy na 15 dolarů za hodinu

Novinky, tov

Americký stát Kalifornie uspořádá referendum o postupném zvýšení minimální hodinové mzdy na 15 dolarů (362 korun). Napsal to server CNN s odkazem na oznámení úřadů, že se podařilo sebírat 400 000 podpisů potřebných pro uspořádání hlasování.

Foto: Ricardo Arduengo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle návrhu má být minimální hodinová mzda zvýšená ze současných 10 dolarů na 11 dolarů od ledna 2017 a pak stoupat každý rok o dolar, až dosáhne 15 dolarů v roce 2021, měsíčně tedy v přepočtu zhruba 58 tisíc korun. Referendum by mělo být na podzim.

Aktivisté se snaží prosadit zvýšení minimální mzdy na 15 dolarů po celých Spojených státech, píše CNN.

Ve státě Oregon nedávno rozhodli o zvýšení minimální mzdy do roku 2022 v Portlandu na 14,75 dolaru a v dalších částech státu na 12,50–13,50 dolaru za hodinu.

Guvernér Pensylvánie Tom Wolf prosazuje v celém státě zavedení minimální mzdy 10,15 dolaru. Minimální mzdu uzákonila také řada měst jako San Francisco nebo Seattle. Často je navýšení rozložené do několika let, aby se firmy mohly přizpůsobit.

V Česku jedna z nejnižších z EU

V Česku od ledna činí základní sazba minimální mzdy pro stanovenou týdenní pracovní dobu 40 hodin 9900 korun za měsíc nebo 58,70 korun za hodinu. Srovnání s USA ale není proveditelné kvůli rozdílným životním nákladům. Obyvatelé USA častěji platí služby, které jsou v tuzemsku i jinde Evropě hrazeny z veřejných zdrojů.

V ČR se minimální mzda v posledních letech několikrát zvedla – v roce 2013 byla 8000. V přepočtu na kupní sílu je stále jedna z nejnižších v EU.

Zastánci minimální mzdy tvrdí, že dává lidem větší motivaci pracovat než žít ze sociálních dávek. Kritici naopak zdůrazňují, že firmy tak některé zaměstnance, kterým by za jiných okolností platily méně, raději vůbec nenajmou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám